Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dieet (1)

Weblog van Linda over leven met een donornier 

Naast de vermoeidheid was voor mij wel een van de grootste straffen het dieet dat ik opgelegd kreeg toen ik ziek werd. En dat terwijl ik zo'n ontzettende 'lekkerbek' ben. Ik houd zo ontzettend van lekker eten!!

Ik kreeg toen ik in februari 1992 opgenomen werd in het ziekenhuis al meteen een dieet voorgeschreven: natriumbeperkt, eiwitbeperkt en vochtbeperkt.
De eiwit- en vochtbeperking vond ik niet zo erg, maar de natriumbeperking was voor mij echt een drama. En mensen kunnen nog steeds tegen me zeggen: 'je kunt het toch met kruiden compenseren?' Dat vind ik gewoon NIET. Veel heb ik geprobeerd, hele kruidentuinen en kookboeken erop losgelaten, maar niks kan voor mij het zout (natriumchloride) in het eten vervangen.

In sommige maaltijden mis ik het helemaal niet. Groenten en aardappelen kook ik sindsdien nog steeds zonder zout terwijl ik het nu wel mag, maar daarin mis ik het niet. Maar een lekkere pan soep of een ander gerecht waarin zout heel bepalend is, hoefde je mij in m'n dieetperiode echt niet voor te schotelen, want dat vond en vind ik nog steeds zonder zout gewoon niet te eten!!

Ik heb zelfs periodes gehad tijdens mijn dieetperiode, dat ik at omdat het moest, maar niet omdat ik er nou zoveel plezier aan beleefde of omdat het me zo lekker smaakte.

Toen ik het dieet net gekregen had en een gesprek met een diŽtiste gehad had, kreeg ik ook een prachtig boek met een waanzinnige tabel erin, waar precies in stond welke en hoeveel voedingsstoffen waar inzaten. De eerste paar weken zaten wij 's avonds aan tafel met deze 'dieetbijbel' om er maar voor te zorgen dat ik me precies aan het dieet hield. Na verloop van tijd wist ik wel wat mocht en wat niet. Later heb ik meerdere malen van artsen moeten horen, dat ik toch wel heel streng was voor mezelf en heb er ook wel wat flexibeler mee om leren gaan.
Gaandeweg mijn ziekteproces heb ik nog wel andere diŽten gehad, maar deze hadden nooit zo'n impact voor mij als het natriumbeperkte dieet (o.a. kaliumbeperkt).

Er zijn natuurlijk wel zaken waar je tegenaan loopt als je te maken hebt met een dieet. Zo was het grappig om te zien hoe restaurants ermee omgingen. Als je een tafel reserveerde en voor een persoon vroeg of er ook een natriumarme maaltijd geserveerd kon worden, werd daar heel wisselend op gereageerd. Sommige restaurants deden hun uiterste best en maakten er iets speciaals van.

Andere restaurants hadden er misschien (nog) niet zo vaak mee te maken gehad en wisten hier niet zo goed mee om te gaan. En als ik echt 'uit m'n bol wilde gaan' at ik de hele dag zoet, zodat ik 's avonds in het restaurant lekker met de rest mee kon doen en dan liep ook letterlijk de hele dag het water me in de mond bij het idee dat ik 's avonds even heerlijk kon eten.

wordt vervolgd

sterren Gepubliceerd: maandag 13-12-2010 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Wietske De Jong-Minks, Sneek
  14-12-2010 06:36

  't Is altijd fijn als je je ervaringen kan en mag delen met een ander, zo ook bovenstaand artikel.Eigenlijk zou iedere nierpatiŽnt die gelegenheid moeten krijgen aangeboden.Dan zou je bemerken dat iedere ervaring hťťl verschillend is.
  PatiŽnten met traumatische ervaringen,naar transplantatie toe,zouden de bijkomende zaken zoals; je levenlang pilleninname,dieet en controle's minder erg vinden.Die denken iedere dag:Mijn God, wat ben ik blij dat ik leef!!!

 • annemarie, apeldoorn
  13-12-2010 20:41

  mooi geschreven. ik heb sinds mijn geboorte al een natrium beperkt dieet ik weet niet beter,
  vochtbeperking heb ik altyd het ergst gevonden

 • patricia, arnhem
  13-12-2010 19:19

  hoewel ik nu ook weer dialyseer (buikspoeling) heb ik nu gelukkig geen echt dieet. maar hoe anders was dat toen ik in 1985 voor het eerst ging dialyseren heamodialyse. 500ml drinken per dag eiwitbeperkt kaliumbeperkt natriumbeperkt geen chocola geen drop half stukje fruit per dag half stukje vlees, geen chips gemaakt van aardappels. gelukkig was ik nog kind, volgens mij leer je er dan makkelijker mee omgaan dan als volwassene. ik denk dat als ik dat dieet nu zou moeten volgen het vele malen moeilijker is.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier