Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donatiediscussie IsraŽl laait op na dood voetballer

Door Merel Dercksen 

Avi Cohen in 1990

De weigering van de echtgenote van een afgelopen week overleden IsraŽlische voetballer om diens organen af te staan voor donatie, doet de gemoederen hoog oplopen. De voetballer droeg namelijk wel een donorcodicil bij zich. En de affaire valt juist midden in een campagne van de overheid om meer mensen tot registratie aan te zetten. Niet meer dan tien procent van de IsraŽli's staat als donor geregistreerd.

Begin december lanceerde het ministerie van Gezondheid een campagne, die ervoor moet zorgen dat meer IsraŽli's een donorkaart bij zich gaan dragen. Volgens veel gelovigen wil de regel uit de Talmud dat 'wie een leven redt de mensheid redt' zeggen dat orgaandonatie is toegestaan. Het wordt zelfs wel als religieuze plicht aangemerkt, en hersendood wordt door deze mensen erkend. Daar tegenover staan vooral orthodoxe Joden die vinden dat een persoon die hersendood is niet overleden is,. Zij wijzen orgaandonatie dan ook af.

In de praktijk heeft IsraŽl dan ook een groot tekort aan donoren. Een andere belangrijke oorzaak van dit tekort is, dat nabestaanden donatie kunnen tegenhouden, ook als een overledene een donorcodicil bij zich droeg en positief geregistreerd stond. En dat is precies wat er afgelopen week gebeurd is, toen oud-voetballer Avi Cohen overleed. De voormalige speler van Liverpool raakte, op 54-jarige leeftijd, betrokken bij een verkeersongeluk. Na een week in het ziekenhuis kreeg hij een hersenbloeding en werd hersendood verklaard.

Cohen was een nationale held, en diende als voorbeeld voor veel jongeren. Hij droeg een donorcodicil bij zich. Maar zijn echtgenote besloot om donatie te weigeren, toen de artsen haar om definitieve toestemming vroegen. Juist omdat het om een idool gaat, staan voor- en tegenstanders van donatie nu weer lijnrecht tegenover elkaar. In wat voor wereld leven wij, als iemands laatste wens om te helpen, door familieleden en rabbijnen teniet gedaan kan worden, vragen veel IsraŽli's zich af.

sterren Gepubliceerd: woensdag 05-01-2011
Bron: Jerusalem Post | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier