Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donatiediscussie IsraŽl laait op na dood voetballer

Door Merel Dercksen 

Avi Cohen in 1990

De weigering van de echtgenote van een afgelopen week overleden IsraŽlische voetballer om diens organen af te staan voor donatie, doet de gemoederen hoog oplopen. De voetballer droeg namelijk wel een donorcodicil bij zich. En de affaire valt juist midden in een campagne van de overheid om meer mensen tot registratie aan te zetten. Niet meer dan tien procent van de IsraŽli's staat als donor geregistreerd.

Begin december lanceerde het ministerie van Gezondheid een campagne, die ervoor moet zorgen dat meer IsraŽli's een donorkaart bij zich gaan dragen. Volgens veel gelovigen wil de regel uit de Talmud dat 'wie een leven redt de mensheid redt' zeggen dat orgaandonatie is toegestaan. Het wordt zelfs wel als religieuze plicht aangemerkt, en hersendood wordt door deze mensen erkend. Daar tegenover staan vooral orthodoxe Joden die vinden dat een persoon die hersendood is niet overleden is,. Zij wijzen orgaandonatie dan ook af.

In de praktijk heeft IsraŽl dan ook een groot tekort aan donoren. Een andere belangrijke oorzaak van dit tekort is, dat nabestaanden donatie kunnen tegenhouden, ook als een overledene een donorcodicil bij zich droeg en positief geregistreerd stond. En dat is precies wat er afgelopen week gebeurd is, toen oud-voetballer Avi Cohen overleed. De voormalige speler van Liverpool raakte, op 54-jarige leeftijd, betrokken bij een verkeersongeluk. Na een week in het ziekenhuis kreeg hij een hersenbloeding en werd hersendood verklaard.

Cohen was een nationale held, en diende als voorbeeld voor veel jongeren. Hij droeg een donorcodicil bij zich. Maar zijn echtgenote besloot om donatie te weigeren, toen de artsen haar om definitieve toestemming vroegen. Juist omdat het om een idool gaat, staan voor- en tegenstanders van donatie nu weer lijnrecht tegenover elkaar. In wat voor wereld leven wij, als iemands laatste wens om te helpen, door familieleden en rabbijnen teniet gedaan kan worden, vragen veel IsraŽli's zich af.

sterren Gepubliceerd: woensdag 05-01-2011
Bron: Jerusalem Post | Nog geen reacties
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier