Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Water op de dialyse

Weblog van Myrthe Spijker, dialyseverpleegkundige 

Foto: Arnoud van Voorst

Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat van me heb laten horen, maar ook zusters worden ziek, alhoewel, ik dacht dat ik resistent was tegen de meeste beestjes. De afgelopen jaren heb ik al een heel leger aan antistofjes opgebouwd en daar hoorde dit beestje nog niet bij. Welcome to the club.

Tijdens mijn rondleiding op de afdeling in de eerste week liet mijn begeleider mij de ruimte met de waterbehandeling zien, dat ging zo 'nou dit is de waterbehandeling' - deur open - deur dicht - en we liepen verder. Maar ik ben toch wel nieuwsgierig naar die kamer met allerlei apparatuur. Ik besluit zelf op ontdekking te gaan en ga de ruimte binnen. Wat een installatie! Ik zie kranen, buizen, vaten, filters enz. Deze ruimte zou niet misstaan in een sciencefiction film vind ik. Water heeft een lange weg af te leggen voordat het bij een dialysemachine is. Ik ga op ontdekking, ik heb een schematische voorstelling op internet gevonden en kijk of ik de onderdelen kan identificeren. Het water komt als gewoon leidingwater binnen, okee dat zie ik, dan gaat het door een koolfilter…uhh…dat zal dit wel zijn. Daarna komen er een ontharder en een reversed osmose apparaat enz enz, wat ingewikkeld allemaal! En daar achter gaat een buis door de muur, die gaat waarschijnlijk naar de ringleiding die weer naar de machines gaat. Ik zie een map liggen met - wat te doen bij alarmen - jeetje, dat zijn er veel, snel wegleggen en weg wezen…voordat er een alarm af gaat!

Terug op de zaal roept mijn begeleider mij, er moet een machine verwisseld worden, leuk leermoment voor jou. Eén van de machines geeft een foutcode aan en moet dus naar de technicus. Samen duiken we achter de machine, ik zal hem ontkoppelen en dan koppel jij de nieuwe weer aan, geeft mijn begeleider aan. Lijkt mij een goed idee, eerst maar eens kijken hoe het gaat. Met vier koppelingen zit de machine aan de muur, stroom en water. Aanvoer en afvoer van water, stroom en een groen geel snoer, een soort bliksemafleider want water en stroom zijn van nature geen vriendjes. Bij het aan- en ontkoppelen van de waterslangen moet je uitkijken want voor je het weet heb je een straal water te pakken, je snapt het al … ik druk in de weer met de aanvoerslang en ja hoor een straal water in mijn gezicht! Nou ja, het is wel heel schoon water, daar troost ik mijzelf maar mee. Interessante leerzame middag dus, water is van levensbelang, ook op de dialyse.

De afgelopen weken ben ik er wel achter dat de ene begeleider de andere niet is, ik heb er twee, ik ga ze namen geven, iedere keer mijn begeleider zei dit en mijn begeleider deed dat, klinkt niet. Ik noem ze Marieke en Linda, Marieke is heel serieus en neemt de tijd alles goed uit te leggen en voor te doen, ze werkt erg netjes, zo wil ik het ook leren. Linda is heel anders, doet dit werk al jaren en doet en vindt alles vanzelfsprekend. Omdat ik zelf veel leerlingen heb begeleid weet ik dat het moeilijk is, maar ik weet ook dat als je nieuw op een afdeling komt alles niet vanzelfsprekend is!

De rondleiding over de afdeling van de 'nou dit is de waterbehandeling' - deur open - deur dicht - werd dus verzorgd door … Linda.

sterren Gepubliceerd: woensdag 08-12-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier