Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Onderzoek naar vitamine K bij dialysepatiŽnten gefinancierd

Door Merel Dercksen 

Twee onderzoekers van ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit hebben een subsidie gekregen om te onderzoeken of een tekort aan vitamine K vaak voorkomt onder dialysepatiŽnten. Ze denken dat dat een van de redenen kan zijn, waarom deze patiŽnten zo snel last krijgen van aderverkalking.

De Alliantie Voeding Gelderse Vallei is een samenwerkingsverband van Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit, dat ruim drie jaar bestaat. Artsen, diŽtisten, onderzoekers en andere medewerkers van de beide instellingen die zich met voeding bezighouden, werken samen in uiteenlopende projecten om de voedingszorg te verbeteren. Dat resulteert onder andere in onderwijs-, onderzoeks- en zorginnovatieprojecten. Ontwikkelingen van de verschillende projecten worden besproken in de werkconferenties Food for Thought.

Tijdens de laatste conferentie, afgelopen week, zijn zes projecten bekendgemaakt waaraan de Alliantie Voeding een Start-Up subsidie heeft toegekend. Start-Up Money is een startsubsidie, die kan worden aangewend voor bijvoorbeeld het uitwerken van een projectvoorstel ten behoeve van een subsidieaanvraag, of voor het doen van pilot-onderzoek.

Een van de zes projecten is een onderzoek door nefroloog dr. Geert Feith van Gelderse Vallei, en dr. Nicole de Roos, docent menselijke voeding aan Wageningen Universiteit. Zij hebben uitgezocht wat goede markers voor vitamine K status zijn, omdat een tekort aan deze vitamine waarschijnlijk de kans op aderverkalking verhoogt. En dit is een complicatie waar dialysepatiŽnten relatief jong aan lijden. Daarom willen Feith en De Roos de vitamine K-status laten bepalen in een steekproef van dialysepatiŽnten. Als die inderdaad vaak een tekort aan de vitamine hebben, zou suppletie wellicht een mogelijkheid zijn om aderverkalking te vertragen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 08-12-2010
Bron: Alliantie Voeding | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier