Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een preventieve nierweek

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Gisteravond werden alle medewerkers via het mededelingenbord door DIAVERUM onze overkoepelende organisatie, bedankt voor hun inzet tijdens 'De Week van de Nier' begin oktober jongstleden. FNAIR (de nationale federatie voor hulp aan nierlijders) vond deze Nier-week hoogst noodzakelijk.

Deze nierdeskundigen zijn overtuigd van veel verborgen ellende en achterstallig onderhoud aan genoemde buikorganen. Overal in het land hingen daarom posters met de vrolijke tekst: 'Eén op de twintig Fransen heeft gammele nieren en weet van niks'. Plus de vraag: 'En U?'

Gedurende zes dagen in oktober kon iedereen zich aanmelden voor een gratis onderzoek.
De organisatoren gingen klaarblijkelijk bij voorbaat uit van de, dikwijls geuite, vrees van burgers om 'zomaar' de spreekkamer van de dokter binnen te sloffen: 'Je riskeert dat je er 'gezond' in gaat en er 'ziek' weer uit komt, ze vinden altijd wel wat'! Struisvogelpolitiek natuurlijk, maar evengoed erg herkenbaar en menselijk.

Men had, uit voorzorg(?), aan de 'broertjes' Kalou, bij voetbalkenners in Nederland en blijkbaar ook in Frankrijk wél bekend, verzocht om, met naam en foto, als 'actieduwers' te fungeren. Ja, waarom wél politieke buitenstaanders als lijst- en partijduwers en geen 'plasjes-aandrangers' bij zo'n gezondheidsprobleem?

Mensen moeten, zoals gezegd, soms worden aangespoord tot het lef en de wijsheid voor een niet onmiddellijk invoelbaar medisch-onderzoek. Vrouwen zijn daar, als mijn liefste omgeving maatgevend is, alerter in dan mannen.
Vroegtijdige opsporing levert vaak nog vele mogelijkheden om 'er iets aan te doen'. Dus je bent een rund als je te vaak je struisvogel de vrijheid gunt: sleur die kop uit het zand!

SERENA had zich voor dit bevolkingsonderzoek geposteerd in het Hospitaal van Draguignan: daar is onder andere een laboratorium beschikbaar.

Het screenings-onderzoek kwam neer op het meten van de bloeddruk, het lichaamsgewicht plus de lichaamslengte.

En met een teststrip werd in de afgestane plasjes nagegaan of er abnormale zaken in aantoonbaar waren, zoals bijvoorbeeld bloed, eiwitten en glucose. Gelijktijdig werd de bezoeker uitgehoord over zijn/haar medische geschiedenis en eventueel medicijnengebruik.


Op grond van de bevindingen kon de deelnemer vaak worden gerustgesteld met betrekking tot de toestand van zijn nieren, overigens wél met het verzoek om ook aan de volgende bevolkingsonderzoeken deel te nemen.

In het andere geval kreeg men het advies om binnenkort contact op te nemen met de eigen huisarts voor een uitgebreider onderzoek. Of eventueel voor een cytologisch-onderzoek (controle op cellen) in de urine.
In totaal hebben zich zeventig personen gemeld. Een dertigtal is voor nader onderzoek doorverwezen en hieruit zijn twee 'echte' nierlijders gerold. De verhouding man/vrouw in dit geheel ken ik helaas niet.
Twee, dertig, of zelfs zeventig, is een uiterst magere oogst en uiteraard bij lange na geen vijf procent van Draguignan en omstreken, niet eens van Taradeau. Er moet dus nog veel verborgen ellende rondlopen.
DIAVERUM concludeert derhalve dat de posters de volgende keer veel ruimer rond de dialysecentra dienen te worden opgehangen.
De 'broertjes' moet volgend jaar worden gevraagd om nog harder te duwen, lijkt mij. Of wellicht worden ze opgevolgd?
Frankrijk heeft nog wel een paar voetballers (hoewel na het WK gedeeltelijk 'weggesaneerd').

à la prochaine,

Ad
http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 04-12-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier