Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Seksuele problemen bij chronische nierziekte

Door Mustafa Alamyar en Jeroen van Setten 

Mensen met een chronische nieraandoening hebben vaak problemen met seksualiteit. Een onderwerp waar relatief weinig onderzoek naar gedaan is. Onderzoekers uit Cleveland (VS) hebben nu wel een overzicht samengesteld van de meest recente onderzoeken op dit gebied.

De onderzoekers analyseerden 50 studies onder in totaal 8.343 mensen in de leeftijd van 18-85 jaar. In 28 studies waren alleen mannen bekeken, in 11 studies alleen vrouwen en in 11 andere studies beide geslachten. Het aantal vrouwen opgenomen in de studies is beperkt vergeleken met het aantal mannen omdat het vooral bij vrouwen een niet (h)erkend probleem is. Ook maakt de culturele achtergrond van de onderzochte populatie verzamelen van informatie lastig en is het verzamelen van objectieve data bij vrouwen Łberhaupt moeilijker.

Diverse groepen nierpatiŽnten
De in het onderzoek meegenomen patiŽnten zijn aan de dialyse (3.717), hebben een niertransplantatie gehad (2.764) of hebben een chronische nierziekte waarbij ze nog geen transplantatie of dialyse hebben gehad.

De onderzoekers concluderen dat erectiestoornissen heel erg vaak voorkomen bij nierpatiŽnten (70%), zeker bij patiŽnten die gedialyseerd worden. Van deze groep mannen had het grootste gedeelte (24,6%) een ernstige vorm van erectiestoornis, 17,8% een mild tot matige vorm, 17,1% een milde en 13,3% een matige vorm. Bij vrouwen waren er minder studies waaruit seksuele disfunctie geconcludeerd kon worden.

Risicofactoren
Risicofactoren bleken leeftijd, diabetes mellitus en hypertensie, overgewicht, roken, inactiviteit, depressie en medicatie (bŤtablokkers, diureticum) te zijn. Een stelselmatige risicopatroon is bij deze studies niet waargenomen. Wat verder duidelijk is, is dat patiŽnten met een niertransplantatie in de voorgeschiedenis, veel minder last hebben van seksuele disfunctie.

Het relatief hoge aantal mannelijke nierpatiŽnten met erectiestoornissen vergeleken met een controlegroep geeft maar weer aan wat voor cardiovasculaire risico's deze groep loopt. De wanden van de vaten (zowel kleine als grote) zijn al op relatief jonge leeftijd in het hele lichaam aangetast (endotheel disfunctie).

Moeilijk vergelijkbare vragenlijsten
De systematische review werd bemoeilijkt doordat in de verschillende studies verschillende soorten vragenlijsten werden gebruikt. Soms zelfs niet gevalideerd. Hierdoor is het erg moeilijk om gegevens van verschillende studies met elkaar te vergelijken. Het is beter dat er ťťn internationaal gevalideerde vragenlijst wordt geÔntroduceerd. Een andere beperking is dat er weinig gezegd kan worden over sommige subgroepen (vrouwen, nierpatiŽnten zonder dialyse).

Maar deze evaluatiestudie toont wel aan dat seksuele disfunctie bij een groot deel van de nierpatiŽnten aanwezig is. Toch zijn er tot op dit moment nog altijd geen duidelijke richtlijnen als het gaat om deze patiŽntengroep en seksuele disfunctie.

sterren Gepubliceerd: donderdag 02-12-2010
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier