Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Voeding effectiever dan medicijnen tegen nierfunctiedaling

Door Merel Dercksen 

De gestage achteruitgang van de nierfunctie bij patiŽnten met een matig verminderde nierfunctie, is het gevolg van het vasthouden van zuren door de nieren, waardoor die de hormonen endotheline en aldosteron aan gaan maken. Deze achteruitgang kan vertraagd worden door medicijnen te geven die de werking van die hormonen verminderen, maar een alkalische voeding die het zuur neutraliseert, werkt beter. En dan heeft het weinig zin ook nog die medicijnen te geven. Tenminste, zo werkt het bij ratten, schrijven twee Texaanse onderzoekers. Ze denken dat de mechanismen vergelijkbaar zijn met die bij mensen.

Bij patiŽnten met een matig gestoorde nierfunctie, bij wie (nog) geen sprake is van metabole acidose, gaat de nierfunctie vaak langzaam maar zeker achteruit. Die achteruitgang kan vertraagd worden door supplementen met natriumbicarbonaat, een base. Ratten waarbij twee derde van de nieren verwijderd is, lijken op deze patiŽnten: er is geen sprake van metabole acidose, maar hun nierfunctie gaat wel verder achteruit; dit wordt in gang gezet door het vasthouden van zuren in de nieren en kan tegengegaan worden door basen aan het voedsel van de ratten toe te voegen. Van ratten waarbij 5/6 van de nieren verwijderd is, is bekend dat zij wel lijden aan metabole acidose, en dat de achteruitgang van de nierfunctie vertraagd kan worden door zowel alkalische voeding als endotheline- en aldosteronantagonisten. De laatste staan bekend als kaliumsparende plasmiddelen.

Texaanse onderzoekers gebruikten ratten waarbij ze twee derde van de nieren verwijderden als model voor nierpatiŽnten met een achteruitgaande nierfunctie, maar zonder metabole acidose. Ze bepaalden de hoeveelheid zuren in de nieren, en de hoeveelheden van de hormonen aldosteron en endotheline-1. Die vergeleken ze met de waarden bij ratten die een nepoperatie hadden ondergaan en allebei hun nieren nog hadden.

De drie gemeten waarden waren hoger bij de ratten met een twee derde nefrectomie, terwijl er inderdaad geen sprake was van metabole acidose. Want de zuur-base parameters in het bloed waren vergelijkbaar met die bij de ratten die de nepoperatie hadden ondergaan. Een half jaar na de operatie was de nierfunctie van de eerste groep ratten lager dan direct na de operatie, terwijl het bij de ratten waarbij de nieren waren blijven zitten, niets scheelde.

Als de ratten na de gedeeltelijke nierverwijdering medicijnen kregen die de werking van aldosteron en endotheline tegengaan, ging hun nierfunctie minder snel achteruit. Maar als de ratten met hun voedsel extra basen kregen, om de zuurgraad in de nieren te normaliseren, bleef die zelfs stabiel. De genoemde medicijnen ook nog eens geven, bovenop de aangepaste voeding, bood geen extra voordelen.

De onderzoekers stellen hiermee aangetoond te hebben dat de achteruitgang van de nierfunctie die plaatsvindt na een twee derde nierverwijdering onder andere het gevolg is van de productie van endotheline en aldosteron in de nieren, die optreedt doordat de nieren zuren gaan vasthouden. Daarnaast concluderen ze dat alkalische voeding beter werkt om de achteruitgang tegen te gaan dan endotheline- en aldosteronantagonisten, en dat beide manieren elkaar niet aanvullen.

sterren Gepubliceerd: maandag 29-11-2010
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier