Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Everolimus toch niet voor Engelse nierkankerpatiŽnten

Door Jeroen van Setten 

In de laatste weken van haar bestaan heeft het Engelse NICE nog twee flinke klappen uitgedeeld aan de Zwitserse farmaceut Novartis. Het kankergeneesmiddel Afinitor (everolimus) mag in Engeland niet worden gebruikt. Ook Glivec, een middel tegen maagtumoren van dezelfde fabrikant, komt er niet in.

De kostenwaakhond van het Engelse gezondheidssysteem heeft beslist dat Afinitor niet als tweedelijns optie voor de behandeling van gevorderd niercelcarcinoom mag worden gebruikt. Het besluit volgt op het al eerder ingenomen standpunt dat het geneesmiddel 'niet genoeg voordelen biedt voor patiŽnten om de hoge kosten te rechtvaardigen'.

Novartis probeerde nog een deal te sluiten met NICE. De farmaceut wil de eerste behandeling gratis verstrekken en volgende behandelingen tegen kostprijs leveren (5 procent onder de normale prijs), maar NICE ziet daarin geen reden haar beleid te wijzigen.

Afinitor zou de overleving met meer dan drie maanden verlengen in vergelijking met de beste ondersteunende zorg. Het middel werd vorig jaar in de EU goedgekeurd als tweedelijns behandeling in een volle markt op dit gebied. Pfizer levert zowel Sutent als Torisel bij uitgezaaide vormen van nierkanker en GlaxoSmithKline's Votrient werd onlangs goedgekeurd door de Europese regelgevers voor dezelfde indicatie.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 27-11-2010
Bron: InPharm | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier