Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De dag van de Mantelzorg

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Ik schuif de gordijnen open en zie onze door de zon beschenen eikenbomen afsteken tegen een diepblauwe lucht. De bladeren zitten er allemaal nog aan en kleuren inmiddels bleek-groen, geel en rood. Dankzij de extreme regens zijn vooral de eikenbomen enorm gegroeid. En misschien hebben ze daardoor ook die mooie kleuren, want ik vind het deze herfst wel erg opvallend. Hetzelfde geldt voor de wijngaarden waar de wijnstokken ook allemaal nog hun prachtig gekleurde bladerkleed dragen. We genieten er al weken van.

En vandaag wordt het dubbel genieten!
Als "Nederfransen" kijken we uiteraard ook Nederlandse televisie en lezen (soms) een Nederlandse krant. Zo wisten we dat woensdag 10 november de grote, erg belangrijke groep mantelzorgers in het zonnetje wordt gezet.

Je kunt van Nederland en/of de Nederlanders zeggen wat je wilt... dergelijke initiatieven (ik denk ook aan het mantelzorgcompliment dat ik jaarlijks via mijn gehandicapte zus mag ontvangen) vormen mede onze identiteit.
Ad sloot zich graag bij dit initiatief aan en nodigde mij uit voor een lunch in Château de Berne. Wellicht herinnert U zich nog dat wij 2 jaar geleden hier een prachtig quatre-mains-concert hebben bijgewoond. De omgeving straalt luxe, sfeer, attentie, gastvrijheid en verwennerij uit.

Vanmorgen neem ik dus uitgebreid de tijd om me in stijl op te tutten. Ad hijst zich zelfs in het pak! Na een kort autoritje arriveren wij bij het imposante hek van het Château. Ad meldt zich via de intercom en zachtjes zoeft het hekwerk open. Wij parkeren de auto en lopen rustig genietend richting Restaurant.


Halverwege worden we opgevangen door een vriendelijke jongeman die ons verder begeleidt. Hij vraagt of wij een paar dagen vakantie hebben. Met trots antwoorden we dat wij eigenlijk het hele jaar "vakantie" hebben, want woonachtig in Taradeau!!

Het ijs is meteen gebroken, want hij woont sinds 3 jaar, met vrouw en kind, ook in Taradeau!
Ad legt hem in het kort de reden van ons bezoek uit. Hij is onder de indruk en belooft mij extra te verwennen!

Na het apéritief met verschillende amuses adviseert hij ons bij de menu-keuze en vraagt welke wijn van Taradeau wij prefereren. Vol trots presenteert hij ons daarna een gelijkwaardige witte huiswijn die uitstekend blijkt te passen bij de maaltijd èn bij onze smaak.
Door de grote ramen zien we een herfstkleurige wingerd tegen de oude kasteel-muren omhoog woekeren. Het torenklokje klingelt elk half uur vrolijke geluiden over de verstilde binnenplaats en wij laten ons dat vele keren welgevallen.

Zowel de voorgerechten als het hoofdgerecht bestaan uit vis. Licht, luchtig en vol fantasie opgediend. Helaas één nadeel ...... 'mon petit estomac'! Ik ben geen grote eter en ook al zijn de porties zeer bescheiden, het aantal gangen telt ook! Gelukkig merkt onze attente dorpsgenoot dat en stelt voor slechts één 'assiette de fromage' te serveren. Zo blijft er nog ruimte voor het dessert en de 'café gourmande'.

Na 3 uur (!) rijden we, zeer voldaan, terug naar ons eigen kasteeltje voor een verlate siësta. Maar alvorens weg te dromen bedank ik Ad op gepaste wijze en beloof hem zijn mantelzorgster te blijven... minstens tot 10 november 2011!

A bientôt,

Nanny

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 20-11-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier