Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gesubsidieerde insinuatie van NPCF

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De zwaar gesubsidieerde Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft een peiling onder tweeduizend patiënten gehouden. Bijna alle deelnemers vonden dat dokters hun patiënten actiever moeten betrekken bij de behandeling. Tweederde van de respondenten voelt zich op dit moment niet actief betrokken. 'Patiënten willen met hun dokter meedenken en overleggen over hun behandeling. Dat gebeurt [...] nog te weinig. Ook voelen patiënten zich door hun dokter niet altijd serieus genomen.' concludeert de NPCF.

Maar wie zijn nu eigenlijk die respondenten? De koepelorganisatie spreekt niet van een onderzoek, maar heeft het consequent over een peiling. Die voorzichtigheid is terecht. Het gaat namelijk in werkelijkheid om resultaten van een meldactie. En typerend voor meldacties is over het algemeen dat mensen die tevreden zijn, zich niet melden.

Toch vindt de NPCF het kennelijk verantwoord het rapport op deze manier in de publiciteit te brengen. Welk doel de koepel daarmee nastreeft is niet duidelijk (voor de kijkcijfers?). Maar het is wel duidelijk dat het op deze manier berichten over de zorg niemand enig heil brengt. Artsen worden hierdoor in ieder geval als beroepsgroep onvoldoende onderbouwd in diskrediet gebracht.

Dat een meldactie problemen aan de kaak kan stellen en kan helpen individuele gevallen op te sporen leidt geen twijfel. In het persbericht worden ook een paar sterke staaltjes genoemd. Maar om de resultaten van een dergelijke beperkte exercitie op deze manier naar buiten te brengen is kwalijk en eenzijdig. Generaliseren doet mensen tekort. De NPCF vergist zich in haar rol als ze denkt hiermee 'de patiënt' van dienst te zijn.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-11-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Aris Jan, IJsselstein
    18-11-2010 13:20

    Over insinuatie gesproken als je een tekst begint met "De zwaar gesubsidieerde NPCF heeft..." Niernieuws vergist zich blijkbaar in haar rol als 'toezichthouder' op gesubsideerde instellingen waarvan zij denkt dat zij de patiënt niet van dienst zijn.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier