Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gesubsidieerde insinuatie van NPCF

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De zwaar gesubsidieerde Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft een peiling onder tweeduizend patiënten gehouden. Bijna alle deelnemers vonden dat dokters hun patiënten actiever moeten betrekken bij de behandeling. Tweederde van de respondenten voelt zich op dit moment niet actief betrokken. 'Patiënten willen met hun dokter meedenken en overleggen over hun behandeling. Dat gebeurt [...] nog te weinig. Ook voelen patiënten zich door hun dokter niet altijd serieus genomen.' concludeert de NPCF.

Maar wie zijn nu eigenlijk die respondenten? De koepelorganisatie spreekt niet van een onderzoek, maar heeft het consequent over een peiling. Die voorzichtigheid is terecht. Het gaat namelijk in werkelijkheid om resultaten van een meldactie. En typerend voor meldacties is over het algemeen dat mensen die tevreden zijn, zich niet melden.

Toch vindt de NPCF het kennelijk verantwoord het rapport op deze manier in de publiciteit te brengen. Welk doel de koepel daarmee nastreeft is niet duidelijk (voor de kijkcijfers?). Maar het is wel duidelijk dat het op deze manier berichten over de zorg niemand enig heil brengt. Artsen worden hierdoor in ieder geval als beroepsgroep onvoldoende onderbouwd in diskrediet gebracht.

Dat een meldactie problemen aan de kaak kan stellen en kan helpen individuele gevallen op te sporen leidt geen twijfel. In het persbericht worden ook een paar sterke staaltjes genoemd. Maar om de resultaten van een dergelijke beperkte exercitie op deze manier naar buiten te brengen is kwalijk en eenzijdig. Generaliseren doet mensen tekort. De NPCF vergist zich in haar rol als ze denkt hiermee 'de patiënt' van dienst te zijn.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-11-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Aris Jan, IJsselstein
    18-11-2010 13:20

    Over insinuatie gesproken als je een tekst begint met "De zwaar gesubsidieerde NPCF heeft..." Niernieuws vergist zich blijkbaar in haar rol als 'toezichthouder' op gesubsideerde instellingen waarvan zij denkt dat zij de patiŽnt niet van dienst zijn.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier