Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gesubsidieerde insinuatie van NPCF

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De zwaar gesubsidieerde Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft een peiling onder tweeduizend patiënten gehouden. Bijna alle deelnemers vonden dat dokters hun patiënten actiever moeten betrekken bij de behandeling. Tweederde van de respondenten voelt zich op dit moment niet actief betrokken. 'Patiënten willen met hun dokter meedenken en overleggen over hun behandeling. Dat gebeurt [...] nog te weinig. Ook voelen patiënten zich door hun dokter niet altijd serieus genomen.' concludeert de NPCF.

Maar wie zijn nu eigenlijk die respondenten? De koepelorganisatie spreekt niet van een onderzoek, maar heeft het consequent over een peiling. Die voorzichtigheid is terecht. Het gaat namelijk in werkelijkheid om resultaten van een meldactie. En typerend voor meldacties is over het algemeen dat mensen die tevreden zijn, zich niet melden.

Toch vindt de NPCF het kennelijk verantwoord het rapport op deze manier in de publiciteit te brengen. Welk doel de koepel daarmee nastreeft is niet duidelijk (voor de kijkcijfers?). Maar het is wel duidelijk dat het op deze manier berichten over de zorg niemand enig heil brengt. Artsen worden hierdoor in ieder geval als beroepsgroep onvoldoende onderbouwd in diskrediet gebracht.

Dat een meldactie problemen aan de kaak kan stellen en kan helpen individuele gevallen op te sporen leidt geen twijfel. In het persbericht worden ook een paar sterke staaltjes genoemd. Maar om de resultaten van een dergelijke beperkte exercitie op deze manier naar buiten te brengen is kwalijk en eenzijdig. Generaliseren doet mensen tekort. De NPCF vergist zich in haar rol als ze denkt hiermee 'de patiënt' van dienst te zijn.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-11-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Aris Jan, IJsselstein
    18-11-2010 13:20

    Over insinuatie gesproken als je een tekst begint met "De zwaar gesubsidieerde NPCF heeft..." Niernieuws vergist zich blijkbaar in haar rol als 'toezichthouder' op gesubsideerde instellingen waarvan zij denkt dat zij de patiënt niet van dienst zijn.
Het kan altijd erger

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht. Snappen doe ik het wel, maar leuk is anders. Als eigen ondernemer ondervinden we meteen gevolgen van de corona-pandemie die net door de WHO is onderkend. 'Bovendien wil ik ook voorzichtig zijn voor jou. Je behoort per slot van rekening tot de risicogroep.'

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier