Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nederlanders kweken werkende niercellen buiten lichaam

Door Jeroen van Setten 

Een beeld uit de animatievideo

Onderzoekers van de TU/e en het UMC Groningen zijn erin geslaagd om in een laboratorium een laag niercellen te kweken die hun functie blijven uitoefenen: het zuiveren van bloed. De sleutel tot dit succes is een nieuw bioactief synthetisch membraan met een structuur die lijkt op die van het basaalmembraan in de nier.

Hierdoor komt sterk verbeterde dialyse dichterbij. Het is de droom van de wetenschappers om uiteindelijk hele biologische kunstnieren te kweken, met lichaamseigen cellen.

Dr. Patricia Dankers, die een centrale rol speelt in dit onderzoek, legt op de website van de TU Eindhoven uit dat er twee cruciale kenmerken zijn van het synthetisch membraan waarop zij niercellen kweekt: de structuur en de bioactiviteit. Qua structuur bestaan de membranen uit nanovezels, in een structuur van grotere vezels, die micrometers groot zijn. Daarmee lijkt de structuur op die van een menselijk niermembraan. De niercellen groeien hierop, maar na enkele dagen werken ze niet meer. Het vasthouden van die functionaliteit lukte Dankers pas door aan de synthetische membranen bioactieve signalen te binden.

Die signalen laten de niercellen hechten, overleven en daardoor blijven functioneren. Dankers wist dit tot stand te brengen door bioactieve stukjes peptide (kleine stukjes eiwit) vast te maken aan de synthetische membranen. Die stukjes zette ze op een supramoleculaire manier vast. Dat betekent dat Dankers een soort moleculair klittenband gebruikt, een relatief jonge uitvinding die ook van de TU/e komt. Hiermee kun je zonder ingewikkelde processen, die tot voor kort wel nodig waren, de bioactieve groepen aan het membraan vastmaken.

Een vervolgstap is het maken van een dialysesysteem dat mobiel is, waarvoor de nierpatiënten dus niet meer naar het ziekenhuis hoeven. 'En de ultieme droom is om uiteindelijk een implanteerbare, levende kunstnier te maken', aldus Dankers.

In dit animatiefilmpje van zijn de processen weergegeven die een rol spelen in dit onderzoek.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 16-11-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier