Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dubbele hepatitis C-infectie beÔnvloedt transplantatie niet

Door Merel Dercksen 

Als een nierpatiŽnt al besmet is met het hepatitis C-virus, is het veilig om hem te transplanteren met een nier van een donor die dat virus ook heeft. Zijn overlijdensrisico is dan niet groter, dan wanneer hij een nier ontvangt van een niet besmette donor. Ook wordt het risico op een leverziekte, gevolg van het virus, niet groter.

Vanwege het tekort aan organen worden er steeds vaker nieren getransplanteerd die onder andere omstandigheden niet goedgekeurd zouden zijn. Een voorbeeld hiervan is een transplantatie van een nier van een donor met een chronische virusinfectie, naar een ontvanger die al met hetzelfde virus besmet is. In Spanje zijn ze al in 1990 met deze, niet onomstreden, techniek begonnen bij patiŽnten met hepatitis C.

Artsen uit Madrid en Barcelona hebben nu onderzoek gedaan naar de overlevingskansen op de lange termijn van patiŽnten die zo'n besmette nier hebben gekregen. Ze vergeleken daarvoor 162 nierpatiŽnten met hepatitis C die een nier van een donor met dezelfde besmetting kregen, met 306 nierpatiŽnten met hepatitis C die getransplanteerd waren met een nier van een donor die het virus niet bij zich droeg.

Uit de analyse blijkt dat de overlevingskansen van de patiŽnten die een niet besmette nier kregen na vijf en tien jaar een fractie hoger liggen, maar dat het verschil niet noemenswaardig is. Een chronische leverziekte kwam in beide groepen ongeveer even vaak voor.

De onderzoekers concluderen op basis van een statistische analyse dat een besmetting van een donor met het hepatitis C-virus geen significante risicofactor is voor overlijden, transplantaatfalen en ernstige leverziekte bij niergetransplanteerden die het virus al bij zich dragen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-11-2010
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier