Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dubbele hepatitis C-infectie beÔnvloedt transplantatie niet

Door Merel Dercksen 

Als een nierpatiŽnt al besmet is met het hepatitis C-virus, is het veilig om hem te transplanteren met een nier van een donor die dat virus ook heeft. Zijn overlijdensrisico is dan niet groter, dan wanneer hij een nier ontvangt van een niet besmette donor. Ook wordt het risico op een leverziekte, gevolg van het virus, niet groter.

Vanwege het tekort aan organen worden er steeds vaker nieren getransplanteerd die onder andere omstandigheden niet goedgekeurd zouden zijn. Een voorbeeld hiervan is een transplantatie van een nier van een donor met een chronische virusinfectie, naar een ontvanger die al met hetzelfde virus besmet is. In Spanje zijn ze al in 1990 met deze, niet onomstreden, techniek begonnen bij patiŽnten met hepatitis C.

Artsen uit Madrid en Barcelona hebben nu onderzoek gedaan naar de overlevingskansen op de lange termijn van patiŽnten die zo'n besmette nier hebben gekregen. Ze vergeleken daarvoor 162 nierpatiŽnten met hepatitis C die een nier van een donor met dezelfde besmetting kregen, met 306 nierpatiŽnten met hepatitis C die getransplanteerd waren met een nier van een donor die het virus niet bij zich droeg.

Uit de analyse blijkt dat de overlevingskansen van de patiŽnten die een niet besmette nier kregen na vijf en tien jaar een fractie hoger liggen, maar dat het verschil niet noemenswaardig is. Een chronische leverziekte kwam in beide groepen ongeveer even vaak voor.

De onderzoekers concluderen op basis van een statistische analyse dat een besmetting van een donor met het hepatitis C-virus geen significante risicofactor is voor overlijden, transplantaatfalen en ernstige leverziekte bij niergetransplanteerden die het virus al bij zich dragen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-11-2010
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier