Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Totale nefrectomie bij kanker verkort levensduur

ROCHESTER, USA. - Uit onderzoek in de Mayo Clinics is gebleken dat een totale nefrectomie, vooral bij jongere patiŽnten met kleine niertumoren, de levensduur van de patiŽnt duidelijk verkort ten opzichte van een operatie waarbij alleen de tumoren worden verwijderd. De studie zal gepubliceerd worden in het februarinummer van het Amerikaanse vakblad 'Journal of Urology'

Volgens R. Houston Thompson, die het onderzoek leidde, zijn in Amerika de negatieve effecten op langere duur van een totale verwijdering van de nier tot op heden onderschat. Het team deed een follow-up studie naar 648 patiŽnten die in de Mayo Clinics werden geopereerd. Na tien jaar leefde nog 93 procent van de patiŽnten waar niersparend was geopereerd, tegen slechts 82 procent van diegenen waar een volledige nefrectomie was uitgevoerd.

Op dit moment wordt in de US bij patiŽnten met  kleine tumoren in de nier in 75% van de gevallen een vollledige nefrectomie uitgevoerd. Deze cijfers pleiten ervoor dit beleid te veranderen. In Nederland is de nefronsparende behandeling, mede naar aanleiding van verschillende onderzoeken, de standaardbehandeling bij kleinere niercarcinomen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-01-2008 | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier