Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NICE verliest macht over nieuwe geneesmiddelen

Door Jeroen van Setten 

De Britse overheidsdienst NICE wordt ontdaan van haar bevoegdheid om nieuwe geneesmiddelen voor gebruik bij het nationale ziekenfonds (NHS) af te wijzen. In het verleden leidde deze machtspositie tot emotionele gevechten met patiëntengroepen zoals mensen met nierkanker, die de nieuwste medicijnen niet mochten gebruiken.

De minister van volksgezondheid, Andrew Lansley, is van mening dat NICE, het Nationale Instituut voor Gezondheid en 'Clinical Excellence', richtlijnen voor artsen over de beste behandelingen voor hun patiënten moet blijven voorschrijven. Maar volgens het Engelse dagblad The Guardian zal het instituut de omstreden bevoegdheid verliezen om het gebruik van bepaalde geneesmiddelen die zij te duur vindt, tegen te houden.

De verandering zal zeker met enthousiasme worden begroet door de farmaceutische industrie en diverse belangengroepen van patiënten. Maar de beslissing gaat waarschijnlijk consternatie veroorzaken onder de supporters van Nice, die waarschuwen voor een terugkeer naar de 'postcodeloterij' dagen van vóór NICE, toen sommige patiënten de medicijnen die ze wilden van de NHS konden krijgen, maar anderen niet.

Volgens de minister blijft NICE wel onderhandelen over de effectiviteit van geneesmiddelen en daarover adviseren, maar mag de prijs daarbij geen rol meer spelen. Dat zou een postcodeloterij-effect voorkomen.

De wijziging vloeit voort uit een verkiezingsbelofte van de huidige premier David Cameron. Hij beloofde een fonds van 200 miljoen pond voor nieuwe geneesmiddelen tegen kanker.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 02-11-2010
Bron: The Guardian | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier