Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Uitgebreider bloedonderzoek voorspelt achteruitgang nieren

Door Gerard Kok 

Eenvoudig bloedonderzoek kan helpen mensen te identificeren die risico lopen op chronische nierinsufficiŽntie. Drie extra bepalingen vergroten de kans op een juiste voorspelling aanzienlijk.

Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 2345 deelnemers aan de Framingham Offspring Study, een langlopend onderzoek naar risicofactoren van hart- en vaatziekten in Massachusetts. Aan het begin van het onderzoek, tussen 1995 en 1998, werd van de deelnemers bloed afgenomen. Alle deelnemers hadden toen een normale nierfunctie. Na verloop van gemiddeld 9,5 jaar had 9% van de deelnemers chronische nierinsufficiŽntie. Nog eens 8% had microalbuminurie, kleine hoeveelheden eiwit in de urine, een teken van verslechterende nierfunctie.

Na onderzoek van de bloedmonsters bleken drie biomarkers een goede inschatting te geven van het risico op chronische nierinsufficiŽntie: homocysteÔne (een eiwit dat een aanwijzing is voor atherosclerose), aldosteron (dat de zoutbalans in de nieren reguleert) en B-type natriuretisch peptide (BNP, een aanwijzing voor hartfalen). Door deze drie biomarkers toe te voegen aan de gebruikelijke aanwijzingen op nierinsufficiŽntie, zoals hoge bloeddruk en diabetes, kan met grotere zekerheid worden voorspeld of iemand chronische nierinsufficiŽntie zal ontwikkelen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 29-10-2010
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Renť Putters, Bavel (NL)
  28-04-2020 13:53

  Los vd publicatiedatum hierbij mijn reactie:
  Hartproblemen veroorzaken niet het (tijdelijke) nierfalen, maar ANDERSOM!!
  Geleidelijk of tijdelijk nierfalen geeft hartproblemen door verhoogd creatinine- gehalte. De nieren reguleren de hart-functie (als accu). Het hart voorziet normaliter de nieren vervolgens van zuurstofrijk bloed (als brandstof). Het teveel aan creatinine verstoord de hart-functie en verlaagd de diastolische druk.
  Dit verzwakt dan weer de nierfunctie. Oplossing: verbeter de creatinineklaring.
  RP, recent ervarings-deskundige.
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier