Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Actieve promotie levende donatie werkt echt

Door Merel Dercksen 

Sinds nefrologen in een ziekenhuis in Madrid zich actief zijn gaan bezig houden met het geven van voorlichting aan patiŽnten die geschikt lijken voor een transplantatie met een nier van een levende donor, is het aantal van deze ingrepen sterk gestegen. Hoewel het percentage nog steeds erg laag ligt, heeft gericht beleid op dit gebied dus zin. Dat kan de gezondheid van patiŽnten ten goede komen.

Transplantaties met een nier van een levende donor geven gemiddeld genomen betere resultaten dan die met een postmortale nier. Daar komt bij, dat bij een levende donatie getransplanteerd kan worden voordat een patiŽnt moet gaan dialyseren. Dat komt de gezondheid van de ontvanger ten goede. Om deze redenen houden Spaanse artsen zich tegenwoordig meer met levende donatie bezig. De aantallen levende donoren liggen tot nu toe erg laag, omdat Spanje vrij veel overleden donoren kent.

Nefrologen in een groot ziekenhuis in Madrid startten in februari 2004 een programma waarbij ze levende donatie actief onder de aandacht brachten bij hun patiŽnten. In zes jaar tijd vonden ze 109 nierpatiŽnten met een potentiŽle donor geschikt voor levende donatie. Vaak was de donor een van de ouders van de patiŽnt, in andere gevallen meestal een echtgenoot of broer of zus.

De actieve opstelling van de artsen, zowel in de herkenning van kandidaten voor levende transplantatie als in de voorlichting aan hun patiŽnten, leidde in deze zes jaar tot 45 transplantaties. Als het niet doorging was dat meestal vanwege medische problemen bij de ontvanger, en een enkele keer doordat de donor toch niet geschikt was.

45 levende donaties in zes jaar is niet veel, vooral niet op het totale aantal niertransplantaties dat in dit ziekenhuis verricht werd. Maar door de actieve voorlichting steeg het percentage levende transplantaties wel naar 4,2 in deze zes jaar, terwijl dat in de voorafgaande periode maar 0,8 was. In die zin was het screenen op geschiktheid en het geven van voorlichting dus wel degelijk succesvol om het aantal levende donaties te verhogen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 05-11-2010
Bron: Transplantation Proceedings | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier