Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Toen wist ik dat het foute boel was (deel 2)

Weblog van Linda over leven met een donornier 

Half februari 1992 stond mijn afspraak gepland over de uitslagen van alle onderzoeken die gedaan waren (er waren dus vanaf m'n eerste serieuze doktersbezoek nu al 4 maanden verstreken). 's Ochtends werkte ik nog en 's middags had ik mijn afspraak. Ik besloot alleen te gaan, want ja, het zou toch allemaal wel meevallen?

Toen ik aan de beurt was, ging ik dan ook met niet te veel zenuwen naar binnen. Daar werd eigenlijk meteen medegedeeld dat ze het vermoeden hadden dat er een nierziekte in het spel was, maar om zeker te weten wat er aan de hand is, wilden ze binnen 2 dagen een nierbiopsie doen. De situatie was inmiddels dusdanig dat het vocht naar boven leek te kruipen: ik kon zelfs de putten in m'n voorhoofd duwen en ook in m'n rug zat vocht. Ook was m'n gewicht in korte tijd behoorlijk toegenomen (negen kilo).

Aangeslagen ging ik naar huis. Toen ik echter nog geen tien minuten thuis was, ging de telefoon al. Het was de internist waar ik net geweest was. Ze wilde dat ik in plaats van binnen 2 dagen meteen werd opgenomen. Dus ik kon m'n tasje pakken en meteen opdraven. Dit was ook het moment dat ik me echt realiseerde dat het foute boel was... De wereld lag voor ons open. Allebei leuk werk, een paar keer per jaar op vakantie, trouwen, leuk huisje gekocht en wat er verder voor ons in het verschiet lag...

Maar met de wetenschap van nu kan ik zeggen dat ons rustige en goed georganiseerde leventje vanaf deze dag totaal op z'n kop zou staan en nooit meer zo zorgeloos zou worden als het was!! Het ging hier om meer dan een simpel griepje (Nefrotisch Syndroom, met prognose dialyse en transplantatie). Mijn ziekte zal tot op de dag van vandaag als een dikke vette rode draad door ons leven lopen. We hebben echter altijd geprobeerd het niet de boventoon te laten voeren, maar naarmate het slechter met mij ging werd dat natuurlijk wel steeds moeilijker. En wat de toekomst zou brengen, hing wel als een "zwaard van Damocles" boven ons hoofd. De "normale dingen" moesten echter wel altijd door kunnen gaan, vonden wij...

Lees deel 3 van dit drieluik

sterren Gepubliceerd: vrijdag 22-10-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • hans tang, landsmeer
    25-10-2010 21:05

    2002 begon onze ellende kreeatine380 foute boel februari2009opgelopen tot 1240 spoelen aan de machine thuis steeds minder resultaat niet meer plassen niet meer eten en dan een geweldige vriendin ging mij doneren 9 juni 2009 getransplanteerd Ik heb een nieuw leven
    Eet alles doe weer alles maar het belangrijkste ik kan weer en hopelijk nog lang van mijn kinderen vrouwen en kleinkind genieten
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier