Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Afstoting transplantaatnier voorkomen met stamcellen

Door Merel Dercksen 

Omdat afweeronderdrukkende medicijnen zo veel bijwerkingen hebben, wordt er gezocht naar andere methoden om afstoting van een getransplanteerd orgaan te voorkomen. Eén van de veelbelovende nieuwe behandelingen is zogenaamde cellulaire (immuun)therapie, waarbij cellen met speciale eigenschappen aan de patiënt worden toegediend om immuunreacties te remmen. Meindert Crop promoveert op 3 november op onderzoek naar de mesenchymale stamcel (MSC), die geschikt lijkt voor dit doel.

De klassieke weefselbron voor MSC is beenmerg. Tegenwoordig wordt ook de bruikbaarheid van andere weefselbronnen onderzocht, zoals hart- en vetweefsel. De algemene kenmerken en eigenschappen van MSC uit de verschillende weefsels blijken vergelijkbaar te zijn. Uit het onderzoek blijkt ook dat perirenaal vetweefsel, dat bij nierdonatie vrijkomt als afvalproduct , een zeer rijke bron is voor mesenchymale stamcellen.

De stamcellen hebben als kenmerk dat ze zich kunnen ontwikkelen tot verschillende soorten cellen, waaronder mogelijk niercellen. Bovendien maken MSC allerlei groeifactoren aan die de groei van weefselcellen kunnen verbeteren, bijvoorbeeld de weefselcellen in het transplantaat. Maar het onderzoek van Crop richtte zich op de afweeronderdrukkende eigenschappen van de stamcellen. Die blijken zowel directe als indirecte manieren te hebben om immuuncellen te beïnvloeden.

Crop onderzocht ook de interactie van MSC met (geactiveerde) immuuncellen en met medicatie die gangbaar is na een niertransplantatie. Dit alles alleen nog in het laboratorium. Hoewel de resultaten tot nu toe veelbelovend zijn, kan pas op basis van experimenten in mensen gezegd worden of de stamcellen ook daadwerkelijk een afstotingsreactie na niertransplantatie kunnen onderdrukken.

Download hier het proefschrift van Meindert Crop

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-10-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • m vd hout, leeuwarden
  27-03-2012 23:00

  Van harte gefeliciteerd met je pracht prijs!
  27 maart 2012 te Maastricht, geweldig en dat na een halve dag hard en ingwikkeld werk naar Maastricht 'gescheurd'
  presentatie gehouden en toen weer terug.
  Chapeau, chapeau!
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier