Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kosten zorg België verminderen met goedkopere thuisdialyse

Door Merel Dercksen 

Van 28 september tot 1 oktober hield de 'Société Francophone de Néphrologie' haar jaarlijkse bijeenkomst gewijd aan dialyse, niertransplantatie en aan wetenschappelijk onderzoek. Hier werd een onderzoek gepresenteerd naar de kosten van dialyse in België. Dialyseren in een ziekenhuis blijkt 30 procent duurder dan thuis. Hierbij is niet alleen uitgegaan van buikspoeling thuis, maar ook van thuishemodialyse.

De studie is uitgevoerd door de Health Economische divisie van IMS Health, in samenwerking met gerenommeerde medische experts. De resultaten zijn significant: de kosten van een patiënt die in een ziekenhuis dialyseert liggen 30% hoger dan die van een patiënt die thuis behandeld wordt. Het aantal Belgische dialysepatiënten is met 25% toegenomen sinds 2002. En ook hun aantal zal waarschijnlijk alleen nog maar verder stijgen. Het verminderen van de kosten van de nierfunctievervangende behandelingen op het gezondheidsbudget heeft daarom prioriteit.

Tony Goovaerts, hoofdverpleegkundige van de 'Cliniques Universitaires Saint-Luc', heeft een educatief programma opgesteld voor dialyse. Na het volgen van dat programma kiest 45% van de patiënten voor thuisbehandeling, zegt hij.

'Deze resultaten pleiten voor een betere informatie inzake de verschillende opties bij dialyse. Wanneer een dialyse noodzakelijk wordt, is het nodig om het juiste type behandeling voor de patiënt te definiëren. Met de vaststelling dat het merendeel van de patiënten slecht geïnformeerd is over alternatieven zoals een thuisbehandeling. Nog te vaak wordt enkel een dialyse in het hospitaal voorgesteld. Zo zijn van alle dialyses in België nog maar 10% thuisdialyses', stelt dr. Mario Schurgers, diensthoofd Inwendige Ziekten van het AZ Sint-Jan AV in Brugge, één van de deelnemende centra aan de studie. 'Het is tijd om hier iets aan te doen', concludeert Schurgers.

sterren Gepubliceerd: maandag 11-10-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier