Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Toewijzing organen moet rekening houden met levensverwachting'

Door Merel Dercksen 

Vanwege het aanhoudende tekort aan donororganen, dat ervoor zorgt dat niet iedereen die een orgaan nodig heeft op tijd geholpen kan worden, moeten er andere keuzes gemaakt worden bij de toewijzing. Niet alleen iemands medische situatie, maar ook het aantal te winnen levensjaren zou mee moeten tellen. Dat stelt Swisstransplant, de organisatie die in Zwitserland de toewijzing van organen regelt.

Op dit moment geldt bij orgaantoewijzing het uitgangspunt dat elk leven even belangrijk is, en dat er alleen gekeken wordt naar de medische noodzaak. Omdat er veel te weinig organen zijn betekent dat dat iemand er erg slecht aan toe moet zijn voor hij in aanmerking komt voor een orgaan. In de praktijk zijn het meestal ouderen die aan de beurt zijn omdat zij zwakker zijn, maar zij leven na een transplantatie korter. Jongeren moeten over het algemeen wachten tot hun situatie kritiek is. Dat vermindert de slagingskansen van de transplantatie en verhoogt het aantal (onnodige) sterfgevallen.

Swisstransplant stelt nu dat ook gekeken zou moeten worden naar het 'nut' dat een transplantatie voor de patiënt en de gemeenschap heeft. 'Waarom zou je een jonge moeder van drie kinderen geen voorrang kunnen geven boven een alleenstaande, zeer zieke oudere?' omschrijft directeur Franz Immer het dilemma dat bij de toewijzing speelt. Met de schaarse donororganen moet zo verantwoord mogelijk worden omgegaan, vindt Swisstransplant.

Daarbij zou horen dat er geprobeerd wordt het maximale uit een donororgaan te halen, en dat is volgens de organisatie af te meten aan het verwachte aantal levensjaren dat een patiënt na transplantatie nog heeft. Als dat zou worden ingevoerd, verhoogt een jongere leeftijd de kans om als eerste aan de beurt te zijn als er een orgaan beschikbaar is.

Zwitserse ethici reageren gemengd op het opgeworpen proefballonnetje. Ruth Baumann-Hölzle, directrice van het Institut für Ethik im Gesundheitswesen in Zürich, vindt het geen goed idee om niet-medische factoren mee te laten wegen bij de toewijzing, omdat het beoordelen van de waarde van een leven een glijdende schaal is. Alleen bij exact gelijke medische noodzaak bij twee patiënten is het volgens haar acceptabel, om de doorslag te geven.

sterren Gepubliceerd: maandag 27-09-2010
Bron: Tages Anzeiger | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Redactie
    02-10-2010 10:30

    In het artikel wordt niet ingegaan op de wachttijd. Inderdaad telt die mee, ook in Zwitserland. Het gaat erom of er een nieuw criterium zou moeten worden toegevoegd. Namelijk de levensverwachting van de patiënt na transplantatie. Op dit moment gebeurt dat niet. Dat staat dus los van alle andere criteria waarover de NVN een duidelijke brochure heeft uitgebracht. Klik hier om de brochure te downloaden. Overigens hoort Zwitserland niet bij de Eurotransplant landen. Swisstransplant criteria kunnen dus afwijken.

  • M.Den E., Amsterdam
    02-10-2010 09:05

    Geldt deze regeling alleen voor Zwitserland dan? Want volgens mijn recente onderzoek word je hier in Nederland geïnformeerd dat de wachttijd wel degelijk meetelt! Hoe langer je dialyseert hoe meer punten per jaar bij je status komen. Dit werd bevestigd door de nierstichting, bureau voor transplantatie en het staat in de allocatieregels vermeld... graag reactie hierop!
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier