Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Toewijzing organen moet rekening houden met levensverwachting'

Door Merel Dercksen 

Vanwege het aanhoudende tekort aan donororganen, dat ervoor zorgt dat niet iedereen die een orgaan nodig heeft op tijd geholpen kan worden, moeten er andere keuzes gemaakt worden bij de toewijzing. Niet alleen iemands medische situatie, maar ook het aantal te winnen levensjaren zou mee moeten tellen. Dat stelt Swisstransplant, de organisatie die in Zwitserland de toewijzing van organen regelt.

Op dit moment geldt bij orgaantoewijzing het uitgangspunt dat elk leven even belangrijk is, en dat er alleen gekeken wordt naar de medische noodzaak. Omdat er veel te weinig organen zijn betekent dat dat iemand er erg slecht aan toe moet zijn voor hij in aanmerking komt voor een orgaan. In de praktijk zijn het meestal ouderen die aan de beurt zijn omdat zij zwakker zijn, maar zij leven na een transplantatie korter. Jongeren moeten over het algemeen wachten tot hun situatie kritiek is. Dat vermindert de slagingskansen van de transplantatie en verhoogt het aantal (onnodige) sterfgevallen.

Swisstransplant stelt nu dat ook gekeken zou moeten worden naar het 'nut' dat een transplantatie voor de patiënt en de gemeenschap heeft. 'Waarom zou je een jonge moeder van drie kinderen geen voorrang kunnen geven boven een alleenstaande, zeer zieke oudere?' omschrijft directeur Franz Immer het dilemma dat bij de toewijzing speelt. Met de schaarse donororganen moet zo verantwoord mogelijk worden omgegaan, vindt Swisstransplant.

Daarbij zou horen dat er geprobeerd wordt het maximale uit een donororgaan te halen, en dat is volgens de organisatie af te meten aan het verwachte aantal levensjaren dat een patiënt na transplantatie nog heeft. Als dat zou worden ingevoerd, verhoogt een jongere leeftijd de kans om als eerste aan de beurt te zijn als er een orgaan beschikbaar is.

Zwitserse ethici reageren gemengd op het opgeworpen proefballonnetje. Ruth Baumann-Hölzle, directrice van het Institut für Ethik im Gesundheitswesen in Zürich, vindt het geen goed idee om niet-medische factoren mee te laten wegen bij de toewijzing, omdat het beoordelen van de waarde van een leven een glijdende schaal is. Alleen bij exact gelijke medische noodzaak bij twee patiënten is het volgens haar acceptabel, om de doorslag te geven.

sterren Gepubliceerd: maandag 27-09-2010
Bron: Tages Anzeiger | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Redactie
    02-10-2010 10:30

    In het artikel wordt niet ingegaan op de wachttijd. Inderdaad telt die mee, ook in Zwitserland. Het gaat erom of er een nieuw criterium zou moeten worden toegevoegd. Namelijk de levensverwachting van de patiënt na transplantatie. Op dit moment gebeurt dat niet. Dat staat dus los van alle andere criteria waarover de NVN een duidelijke brochure heeft uitgebracht. Klik hier om de brochure te downloaden. Overigens hoort Zwitserland niet bij de Eurotransplant landen. Swisstransplant criteria kunnen dus afwijken.

  • M.Den E., Amsterdam
    02-10-2010 09:05

    Geldt deze regeling alleen voor Zwitserland dan? Want volgens mijn recente onderzoek word je hier in Nederland geïnformeerd dat de wachttijd wel degelijk meetelt! Hoe langer je dialyseert hoe meer punten per jaar bij je status komen. Dit werd bevestigd door de nierstichting, bureau voor transplantatie en het staat in de allocatieregels vermeld... graag reactie hierop!
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier