Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Drammen helpt (soms)

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

'Met hen die niet klagen heeft nooit iemand medelijden' Jane Austen

Ware woorden. Kijk maar om je heen. Nanny klaagt ook niet, dus ervaart ze als partner weinig medeleven.

Sedert de vorige column heb ik mijn diafiltratie-apparaat terug. Maar daar moest ik wel wat voor doén. Bij de nefroloog wat drammen en op geëigende momenten informeren - alsof ik dat na die waterschade niet begreep - wat er toch met 'mijn' hemodiafiltratie-apparaat aan de knikker was. Ik was behoorlijk aan dit apparaat gehecht geraakt omdat ik me fitter voelde.
Ook via de infirmičres heb ik bij de leiding aangeklopt.

Mijn apparaat en ook andere waren kennelijk 'foutu'. Zeg maar: naar de ratsmodee, de kloooooostertuin of zo? Maar er werd echt hard aan gewerkt! Nu is het dus weer in bedrijf. Goeie actie toch van SERENA?

Dit groene apparaat werkt anders dan de helder blauwe hemodialyse-apparatuur. Bij hemodialyse wordt het bloed via diffusie door een filter ('de nier') gereinigd. Water en in water oplosbare stoffen als: ureum en creatinine, maar helaas ook stoffen als suikers, zouten, etc. sijpelen weg.

Hemodiafiltratie werkt net zo, maar heeft hiernaast nog iets extra's: tijdens de gewone wateronttrekking, wordt tevens ultra zuiver (graag wel!) water in de bloedbaan teruggebracht; in SERENA gebeurt dit na het filter, vanwege betere zuivering. Dit extra sap moet er natuurlijk ook nog weer uit.

En dan zitten daar meteen schadelijke eiwitten in die organen kunnen aantasten. Mogelijk kom ik hier nog wel eens uitgebreider op terug. De 'toegevoegde water-waarde' is al gauw een paar liter, dat spoelt dus lekker door. En ik meen dat dus te merken. Helemaal door mijn keelgat springen blijft nog lastig. Een definitief oordeel stel ik dus nog even uit. Parameters als: bloeddruk, paracetamolgebruik, klusvermogen en uitgaanszin, toetastsnelheid bij de maaltijd, levenslust en dergelijke, wijzen overigens wél in die richting. En Nanny doet háár waarnemingen: zij kijkt ook blijer naar haar dialysant.


Inmiddels neigen we daarom tot de conclusie van de deskundigen: hemodiafiltratie is (voor mij) werkzamer dan hemodialyse. Hierbij niet mee bekeken thuisdialyse of 'buikspoeling'.

Ik/wij hebben deze methoden nooit beleefd: ons ontbreekt derhalve ervaring op dit terrein. En 't is ook wel goed zo.

Helemaal vlekkeloos ging het gisteravond overigens nog even niet. Aan het eind van de spoelbeurt, en derhalve geen gelegenheid meer tot bijsturing, bekende Sylvie me dat ze een rekenfout had gemaakt en dat ik met achthonderd gram teveel naar huis moest.
Er was te weinig vocht onttrokken, want teveel toegevoegd. Het is maar hoe je het zien wil.
Ook na een gedegen opleiding, blijft misrekenen menselijk.

U weet: wie werkt maakt fouten, wie weinig werkt ....., er zijn zelfs lieden die helemaal geen fouten maken.

Ik tilde hiér dan ook niet erg aan. Dat wordt uiteraard anders wanneer je met achthonderd gram te weínig naar huis mag, daar word je doorgaans minder vrolijk van. U weet wel: kramp en zo. We hebben ondanks dit teveel de rentree van mijn machine toch stevig gevierd met een Tequila Sunrise.

De liefhebbers bieden we hierbij een tweetal cocktails aan.

ŕ la prochaine,

Ad

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 11-09-2010 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier