Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niertransplantaties HIV-geÔnfecteerden succesvol

Door Jeroen van Setten 

Bij vier HIV-patiŽnten zijn niertransplantaties ook op de langere termijn succesvol gebleken. Ze reageerden goed op de transplantatie met nieren van andere hiv-positieven in Zuid-Afrika. Dat staat in een artikel in de New England Journal of Medicine.

Dit is het eerste bewijs van relatieve veiligheid van transplanteren van een nier van een patiŽnt besmet met HIV. Artsen waren bezorgd dat herinfectie zou optreden met een ander subtype van HIV, die de progressie van het virus in de getransplanteerde persoon zou kunnen versnellen.

Volgens de betrokken artsen van het Grote Schuur Ziekenhuis in Kaapstad is wel meer onderzoek nodig is om te beoordelen of de virale kenmerken, zoals het subtype van HIV, het risico op afstoten van het orgaan of de progressie van het virus zelf beÔnvloeden.

De patiŽnten, drie mannen en een vrouw, werden op de reguliere manier behandeld met immunosuppressieve middelen om afstoting van het donororgaan te voorkomen. En na een jaar waren er noig geen gevallen van afstoting.

sterren Gepubliceerd: woensdag 01-09-2010
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier