Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ab Klink Forever

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Aan de demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink de eer om Maxime Verhagen de komende tijd als secondant bij te staan in de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet. Een kabinet waarin de grote verliezer van de verkiezingen, het CDA, een sleutelpositie inneemt.

Dat Klink voor deze rol is uitverkoren, is geen verrassing. De Zeeuwse snackbarhouderszoon en groot vriend van demissionair premier Balkenende, behoort tot de elite van zijn partij. Klink is al een poosje hard op weg naar een rol als vice-premier en als Verhagen dat niet wordt zal het ook wel zover komen.

Maar wordt Klink geen vice-premier, en er komt werkelijk een rechts minderheidskabinet, dan gaat hij vast en zeker doen wat hij al zo lang als zijn ambitie rondbazuint: 'zijn karwei op VWS afmaken'.

Helaas hebben we al een beetje een idee van wat dat karwei inhoudt. Want vooralsnog bezondigt de man zich voornamelijk aan een gestage afbraak van de verworvenheden van onze, tot voor niet zo lang geleden uitstekende, gezondheidszorg. Zelfs in zijn huidige demissionaire positie lanceert hij nog dagelijks nieuwe bezuinigingsideeŽn die voornamelijk ten koste gaan van patiŽnten, chronisch zieken en werkenden in de zorg.

Een grondige bezuiniging door het aantal ambtenaren op zijn ministerie nu eens flink te verminderen zit er niet in. Dat kan ook moeilijk anders, want die mensen zijn veel te druk met het verzinnen van bezuinigingen ten koste van anderen. En het in elkaar sleutelen van geldverslindende en onnodige projecten als een Elektronisch PatiŽnten Dossier.

Maar er is een onverwacht lichtpuntje. Als Geert Wilders niet al zijn principes overboord gooit om te mogen gedogen, wordt Fleur Agema misschien wel de reddende engel van de zorg. De gezondheidsparagraaf van het PVV-programma zingt namelijk een heel ander liedje.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 06-08-2010 | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier