Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hemodialyse heeft direct invloed op geheugen

Door Gerard Kok 

Een groot aantal dialysepatiŽnten kampt met geheugenproblemen, zonder dat deze worden herkend en behandeld. Eťn van de mogelijke oorzaken die hiervoor zijn aangedragen, is dat deze problemen worden veroorzaakt door het dialyseren zelf. Duitse onderzoekers hebben daarom een kleinschalig onderzoek gedaan naar de cognitieve vaardigheden van patiŽnten gedurende een dialysecyclus.

Foto: Arnoud van Voorst

De onderzoekers namen daartoe een groep van twaalf chronische hemodialysepatiŽnten en een vergelijkbare controlegroep van twaalf personen zonder nierproblemen onder de loep. Geen van de onderzoeksdeelnemers had een neurologische aandoening. De dialysepatiŽnten werden vlak voor hun dialyse na een lang weekend getest, alsmede ťťn dag na die dialyse. De controlegroep werd, afgezien van de dialyse, op dezelfde manier getest. De deelnemers werden beide keren getest op hun cognitieve vaardigheden, zoals woordbegrip, ruimtelijk voorstellingsvermogen en redeneren. Daarnaast werd van zeven dialysepatiŽnten en zeven controlegroepdeelnemers een MRI-scan gemaakt terwijl zij beide tests deden.

De controlegroep presteerde bij beide tests significant beter dan de dialysepatiŽnten. Daarnaast vertoonden de MRI scans van de dialysepatiŽnten beduidend meer activiteit in de hippocampus tijdens de test een dag na de dialyse dan tijdens de test van vlak ervoor. De hippocampus bestaat uit twee kleine delen in de binnenste hersenen, en speelt een belangrijke rol bij het opslaan van feiten en herinneringen. Bij de controlegroep was er geen noemenswaardig verschil tussen de MRI scans van beide tests. De onderzoekers concluderen dat de mate waarin geheugen-gerelateerde hersendelen worden geactiveerd na een dialyse duidelijk verschilt van ervoor.

sterren Gepubliceerd: woensdag 04-08-2010
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier