Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Effect calciumsupplement op botbreuk marginaal

Door Jeroen van Setten 

Veel nierpatiŽnten gebruiken na een niertransplantatie calciumpillen tegen osteoporose (botontkalking). Maar Britse onderzoekers hebben nu ontdekt dat het innemen van calciumpillen de kans op botbreuken nauwelijks verkleint en dat het zelfs de kans op een hartaanval vergroot.

De metastudie omvatte verschillende studies waaraan in totaal zo'n twaalfduizend mensen van boven de 50 deelnamen. Uit dubbelblind onderzoek bleek dat in de groep die echte pillen slikte, 30 procent meer hartaanvallen voorkwamen dan in de placebogroep. De studie liep over een periode van vijf jaar. Er werden alleen calciumsupplementen zonder toegevoegd vitamine D in het onderzoek betrokken.

De onderzoekers adviseren om, gezien de geringe positieve effecten en de vergrote kans op hartproblemen, de rol van calciumsupplementen bij de voorkoming van osteoporose te heroverwegen. Er bestaan nog tal van andere methoden om botontkalking te lijf te gaan.

Overigens worden calciumsupplementen, behalve tegen osteoporose, ook ingezet als fosfaatbinder. Dit onderzoek doet geen uitspraken over dit gebruik. De positieve effecten kunnen in dat geval wel degelijk opwegen tegen de nadelen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 31-07-2010
Bron: British Medical Journal | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  07-08-2010 09:38

  Dat klopt, de onderzoekers hebben studies waarin calcium met vitamine D vergeleken werd met een placebo, buiten beschouwing gelaten. "We excluded trials concerning calcium and vitamin D given together with a placebo comparator (trials were only eligible if vitamin D was given to both intervention and control groups, because vitamin D supplementation has been associated with decreased mortality)".

  De conclusie van het artikel sluit de combinatie Vitamine D en Calcium in ťťn preparaat dan ook specifiek uit. Wij doen dat hierboven ook.

 • Hans, Den Haag
  07-08-2010 08:09

  In het oorspronkelijke artikel lijkt men een onderscheid te maken tussen calciumsupplementen met en zonder toevoeging van vitamine D. Hierboven niet. Hoe zit het nu ??

 • Marc, Duivendrecht
  02-08-2010 13:14

  Niet zo'n verwonderlijke conclusie.
  Het is binnen de ortho-moleculaire wereld al jaren bekend dat magnesium nodig is om het calcium te binden. Indien calcium niet gebonden wordt gaat het een eigen leven leiden en kan het ook neerslaan op de binnenwand van de aderen. Dat leidt dan weer tot aderverkalking.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier