Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Mensen met cystenieren leven steeds langer

Door Merel Dercksen 

Uit een Deense analyse blijkt dat mensen met cystenieren steeds langer hun nierfunctie kunnen behouden. En hun overlevingskansen als ze eenmaal dialyseren, zijn ook sterk toegenomen. Vooral mannen hebben geprofiteerd van deze verbeteringen.

Voor autosomaal dominante polycystische nieren ('cystenieren'), de meest voorkomende erfelijke nierziekte, zijn steeds meer therapieŽn beschikbaar gekomen. Deze genezen niet, maar vertragen de achteruitgang van de nierfunctie mogelijk wel. Tot deze therapieŽn behoort bijvoorbeeld blokkade van het renine-angiotensinesysteem (RAS), waardoor de bloeddruk lager wordt.

Nefrologisch onderzoekers van het universiteitsziekenhuis in het Deense Kopenhagen vroegen zich af of de uitgebreidere behandelingen inderdaad hebben geleid tot een langzamere verergering van de ziekte en een betere levensverwachting voor mensen met cystenieren. Ze bepaalden dit aan de hand van de leeftijd waarop mensen met cystenieren moeten gaan dialyseren of getransplanteerd worden, en op basis van hoe lang deze patiŽnten overleven als ze eenmaal een nierfunctievervangende behandeling ondergaan.

Uit het Deense nationale dialyse- en tranplantatieregister filterden ze de gegevens van de patiŽnten met cystenieren die in 18 jaar vanaf 1 januari 1990 voor dialyse of transplantatie in aanmerking kwamen. Dat waren in totaal 693 patiŽnten. Om goed te kunnen vergelijken verdeelden ze de onderzoeksperiode in drie tijdvakken van zes jaar.

Het aantal mensen met cystenieren dat terminaal nierfalen ontwikkelt, is langzamerhand gestegen: van jaarlijks 6,45 per miljoen inwoners naar ruim een meer. Maar de leeftijd waarop dit gebeurt ligt ook steeds hoger: patiŽnten zijn in ongeveer 15 jaar bijna 5 jaar ouder geworden op het moment dat hun nierfunctie helemaal uitvalt. Dat betekent dus dat dialyse bij mensen met cystenieren tegenwoordig duidelijk langer uitgesteld kan worden.

Wat de onderzoekers vooral ook opviel, is dat de man-vrouwverhouding onder patiŽnten die gaan dialyseren, terug is gezakt van 1,6 naar 1,1. Ging de achteruitgang van de nierfunctie bij mannen eerst duidelijk sneller dan bij vrouwen, tegenwoordig gaat dat ongeveer gelijk op.

Vergeleken met het eerste tijdvak van zes jaar, is de overleving van patiŽnten met cystenieren die een nierfunctievervangende behandeling ondergaan in het tweede tijdvak met 38 procent toegenomen. Ook daarna was er nog een lichte stijging te zien.

In de afgelopen 20 jaar is de prognose voor Deense patiŽnten met cystenieren duidelijk verbeterd, zowel voor als na het bereiken van het stadium van terminaal nierfalen. Ook lijkt mannelijk geslacht niet langer een belangrijke risicofactor voor snellere achteruitgang te zijn bij deze ziekte.

sterren Gepubliceerd: maandag 02-08-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier