Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zaans Medisch Centrum breidt aanbod hemodialyse uit

Door Merel Dercksen 

Ook in het Zaans Medisch Centrum wordt het dit jaar nog mogelijk 's nachts te dialyseren. Het ziekenhuis heeft een nieuwe dialyseafdeling en hoopt in oktober ook 's nachts te kunnen gaan draaien.

In eerste instantie zal het gaan om een proef. De uitbreiding van de mogelijkheden om in het centrum te dialyseren passen in een landelijke trend van meer marktwerking: 'De twaalf stoelen zijn overdag nagenoeg elk uur bezet, 's nachts staan ze nu nog leeg', aldus hoofdverpleegkundige Suzan Dingemanse in het Noordhollands Dagblad.

Ook komen er steeds meer dialysecentra bij, ten koste van patiënten die buikspoeling doen. Sommigen spreken zelfs al van een overschot aan hemodialyseplaatsen. Maar ten opzichte van overdag hemodialyseren heeft de nachtelijke dialyse wel veel voordelen.

Dingemanse: 'De patiënten kunnen 's nachts tijdens het slapen worden gedialyseerd. Er zijn uiteraard verpleegkundigen aanwezig, maar voorwaarde is wel dat de patiënten zich zelf kunnen redden met bijvoorbeeld uit- en aankleden. Het is zeker aantrekkelijk voor mensen, die nog actief zijn c.q. een baan hebben.'

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-07-2010
Bron: Noordhollands Dagblad | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier