Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hogere sterfte bij laag testosteron is gevolg leeftijd

Door Merel Dercksen 

Lage testosteronspiegels bij mannelijke hemodialysepatiŽnten vertonen een verband met een hogere sterfte. Maar, zeggen Turkse onderzoekers nu, dat komt grotendeels doordat testosteronspiegels zakken naarmate een man ouder wordt, en oudere dialysepatiŽnten een groter risico lopen te overlijden dan jongere.

In recente studies is een verband gelegd tussen lage testosteronspiegels bij dialyserende mannen, en risicofactoren voor hart- en vaatziekten en hogere sterfte. Turkse onderzoekers hebben geprobeerd deze resultaten te bevestigen. Hiervoor bepaalden zij van 420 mannen die hemodialyse deden de hoeveelheid totaal testosteron in het bloed. Vervolgens stelden zij van de mannen een cardiovasculair risicoprofiel op en volgden ze ruim tweeŽnhalf jaar. De verschillende gegevens, en of de onderzoeksdeelnemers overleden, koppelden ze aan elkaar.

Het gemiddelde testosteronniveau lag ruim 10 procent lager dan de normale ondergrens. Twee derde van de mannen had een tekort aan testosteron. In eerste instantie zagen de odnerzoekers een verband tussen het testosteronniveau en creatininegehalte, en een omgekeerd verband met leeftijd en BMI. Hoe ouder de patiŽnten, hoe lager hun testosteronspiegel.

Tijdens het onderzoek overleed bijna een kwart van de patiŽnten. De overleving in de groep patiŽnten met de laagste testosteronspiegel was duidelijk lager (64%) dan onder degenen met normale spiegels (81%).

Uit een verdere analyse concluderen de onderzoekers dat testosteronspiegels bij mannelijke hemodialysepatiŽnten weliswaar een voorspellende waarde hebben voor de sterfte, maar dat het verband tussen deze twee factoren grotendeels het gevolg is van de leeftijd van de patiŽnt.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 27-07-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier