Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder goede nier vergroot risico acute afstoting niet

Door Merel Dercksen 

Uit Frans onderzoek blijkt dat nierpatiŽnten die een nier ontvangen van een suboptimale donor, niet meer risico lopen op acute afstoting dan patiŽnten die een perfecte nier krijgen.

Steeds vaker worden voor transplantatie nieren gebruikt die niet aan de allerstrengste kwaliteitscriteria voldoen. De vraag is, of en hoeveel deze nieren minder lang meegaan dan nieren van optimale donoren. En, of nieren die voldoen aan 'opgerekte criteria' meer risico op afstoting opleveren. Franse wetenschappers onderzochten dit laatste: of suboptimale donornieren vaker tot een periode van acute afstoting leiden. En of bekende immunologische risicofactoren bij ontvangers van deze nieren een effect hebben op de lange-termijnoverleving van de nieren.

Ze vergeleken 656 getransplanteerden met een nier volgens de opgerekte criteria, met 1465 patiŽnten die een optimale donor hadden gehad.

In beide groepen bleek acute afstoting even vaak voor te komen: 16 en 17 procent van de getransplanteerden kreeg hiermee te maken. Als immunologische risicofactoren namen de onderzoekers: voor een tweede of volgende keer getransplanteerd zijn, of een groot aantal antilichamen tegen lichaamsvreemde menselijke cellen in het bloed hebben. De onderzoekers splitsten hun gegevens uit naar mensen met en zonder immunologische risicofactoren. De eersten hebben weliswaar een groter risico op acute afstoting, maar daarbinnen bleek het ook weer niet uit te maken wat voor nier iemand had ontvangen.

Uit een verdergaande analyse naar de overleving van de getransplanteerde nieren, concluderen de onderzoekers verder dat de immunologische status van de patiŽnt die een nier volgens de opgerekte criteria ontvangt, geen invloed heeft op de overleving van de nier.

De twee groepen die de onderzoekers vergeleken, waren verschillend van samenstelling. Toch durven ze te stellen, dat ontvangers van een nier die niet aan de strengste criteria voldoet, geen verhoogd risico op acute afstoting lopen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-07-2010
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier