Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Belgische wachtlijsten voor organen groeien

Door Merel Dercksen 

De Belgische wachtlijsten voor een nieuw orgaan worden steeds langer, melden de Belgische kranten vandaag. Dat komt niet doordat steeds meer mensen donatie weigeren, maar doordat minder overledenen geschikt zijn als donor. En door de vooruitgang die in de geneeskunde geboekt is.

Op 30 juni 2010 wachtten in België 862 mensen op een nier. Een jaar eerder waren dat er nog 744. Voor hart, longen en pancreas is er een vergelijkbare stijging te zien geweest in het afgelopen jaar. Alleen het aantal mensen dat op een lever wacht, is zo goed als gelijk gebleven: van 173 naar 171 patiënten.

'In vergelijking met tien jaar geleden zijn de wachtlijsten sterk aangegroeid', zegt Walter Van Donink, transplantatiecoördinator van het UZ Antwerpen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Steeds minder mensen zijn als zij overlijden geschikt om daadwerkelijk een of meerdere organen af te staan. Dat komt door een afname van het aantal ongelukken, en door de vergrijzing. Mensen overlijden op steeds hogere leeftijd.

Daar komt bij dat de medische wetenschap op verschillende vlakken vooruitgang heeft geboekt. Steeds meer mensen die op de intensive care terechtkomen, overleven. En ook het aantal patiënten dat geschikt geacht wordt om getransplanteerd te worden neemt toe. Mensen die enkele jaren geleden nog afgewezen zouden zijn vanwege de risico's, worden nu wel op de wachtlijst geplaatst omdat de mogelijkheden hen te behandelen, ook verbeterd zijn.

sterren Gepubliceerd: woensdag 14-07-2010
Bron: Het Laatste Nieuws | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier