Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Limburg koppelt donorformulier aan identiteitsbewijs

Door Merel Dercksen 

Foto: Belgische Senaat

Erika Thijs

De provincie Limburg (België) gaat vanaf nu elke bewoner die een nieuwe identiteitskaart aanvraagt, een donorregistratieformulier meegeven. Uit een proef in twee gemeenten blijkt dat dat het aantal registraties drastisch verhoogt.

In België is iedereen in principe orgaandonor, tenzij hij daartegen bezwaar heeft aangetekend. Maar de naaste familie kan donatie alsnog tegenhouden op het moment dat iemand overleden is. Dat gebeurt in 15 tot 20 procent van de gevallen. Om dit te voorkomen, kunnen de Belgen zich ook expliciet als donor laten registreren.

De provincie Limburg en de Limburgse Logo's (Lokaal GezondheidsOverleg) hebben eind vorig jaar een proefproject opgezet om te proberen het aantal expliciete donoren te verhogen. Hierbij krijgen mensen die voor een nieuwe identiteitskaart komen, van de dienst bevolking meteen een formulier mee om zich als donor te laten registreren. De proef werd uitgevoerd in de plaatsen Lommel en Hasselt.

'En dat miste zijn effect duidelijk niet', zegt Erika Thijs, gedeputeerde van Welzijn en Gezondheid. Het aantal nieuwe registraties van orgaandonoren ligt in Lommel tijdens de eerste 4 maanden van dit jaar 8 keer hoger dan in heel 2009. En in Hasselt is een stijging van ongeveer 6 naar 16 registraties per maand. 'Dankzij het succes wordt het systeem nu aangeboden aan alle Limburgse steden en gemeenten', zegt Thijs.

Uit de registraties blijkt ook dat vrouwen eerder bereid zijn hun organen af te staan dan mannen. In Lommel liet 11 procent van de vrouwen zich registreren, tegen 8 procent van de mannen. Thijs: 'Vooral vrouwen tussen 19 en 34 jaar lieten zich vaker registreren dan mannen van dezelfde leeftijd. Het hoogst aantal registraties noteerden we zowel bij mannen als vrouwen in de leeftijdsgroep van 35 tot 44 jaar.'

sterren Gepubliceerd: dinsdag 13-07-2010
Bron: Limburgnieuws | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier