Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Fructose in frisdranken verhoogt bloeddruk'

Door Merel Dercksen 

Volgens Amerikaanse onderzoekers dragen niet alleen zout en vet, maar ook fructose, in de vorm van toegevoegde suikers, bij aan hoge bloeddruk. Fructose in frisdranken is al eerder in verband gebracht met nierschade en nierstenen. Het komt van nature voor in fruit en wordt als natuurlijk zoetmiddel gebruikt.

De stijging in de bloeddruk die te zien is in geÔndustrialiseerde landen, is tegelijk opgetreden met een verandering in het voedingspatroon. Naar de relatie met een verhoogde inname van zout en verzadigd vet is relatief veel onderzoek gedaan, maar naar die met een toegenomen consumptie van fructose veel minder. Volgens wetenschappers van de University of Colorado (VS) zou dat verband er ook kunnen zijn.

Zij onderzochten of een verhoogde inname van fructose, in de vorm van toegevoegde suikers, leidt tot een groter risico op een verhoogde bloeddruk bij volwassenen die geen geschiedenis van hypertensie hebben. Dat deden ze door gebruik te maken van de data van een groot Amerikaans onderzoek naar voedingspatronen. Hieruit haalden ze 4528 proefpersonen zonder voorgeschiedenis van hoge bloeddruk. De gemiddelde inname van fructose onder deze mensen was 74 g per dag, wat overeenkomt met 2,5 portie frisdrank.

Na correctie voor andere factoren die de bloeddruk kunnen beÔnvloeden, zoals andere aspecten van de voeding, beweging en andere ziekten, concluderen de onderzoekers dat de mensen die meer dan dit gemiddelde binnenkrijgen, 30 procent meer risico lopen op een bloeddruk van 140/90 mmHg of hoger.

sterren Gepubliceerd: woensdag 07-07-2010
Bron: Journal of the American Association of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier