Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gemanipuleerd eiwit zou nierziekte kunnen gaan genezen

Door Jeroen van Setten 

Photo: Indiana University School of Medicine

Onderzoekers Katherine Kelly
 en Jesus Dominguez

Amerikaanse wetenschappers hebben een eiwit ontdekt dat betrokken is bij de embryonale ontwikkeling van de nier. In de toekomst zou het een rol kunnen spelen in de behandeling van nierfalen.

Onderzoekers van de Indiana University School of Medicine zeggen dat ze in laboratoriumomstandigheden met succes een acute nierinsufficiëntie hebben behandeld met cellen die genetisch geprogrammeerd zijn om het eiwit te produceren. Volgens Katherine Kelly en prof. Jezus Dominguez wijzen hun bevindingen op een mogelijke toekomstige intraveneuze behandeling met dergelijke cellen.

De cellen zouden dan de nier zelf opzoeken en daarin bijdragen aan een hernieuwde opbouw. Mogelijk kan deze therapie de transplantatietechnologie op termijn vervangen.

Volgens de wetenschappers zijn ze in staat om acuut nierfalen in dierlijke modellen te behandelen met behulp van cellen bewerkt tot een eiwit dat normaal alleen wordt gevonden wanneer de nieren in embryo's in ontwikkeling zijn. Dit eiwit, genaamd SAO, wordt ook geproduceerd door de lever tijdens periodes van lichamelijke stress door infecties, koorts of een operatie.

De studie wordt gedetailleerd beschreven in het komende augustusnummer van het American Journal of Physiology.

sterren Gepubliceerd: maandag 28-06-2010
Bron: Universiteit van Indiana | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier