Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Matige nierfunctie vermindert geestelijke vermogens

Door Merel Dercksen 

Niet alleen ouderen, maar ook mensen van middelbare leeftijd krijgen in een relatief vroeg stadium van nierfunctieverlies al te maken met verminderde geestelijke vermogens. Het is van belang om dat op tijd op te sporen, stellen Taiwanese onderzoekers, omdat die eerste tekenen van achteruitgang over kunnen gaan in dementie.

Verschillende studies hebben laten zien dat mensen al in een vroeg stadium van nierfalen verminderde geestelijke vermogens hebben. Maar, zeggen Taiwanese onderzoekers, deze studies zijn vrijwel zonder uitzondering uitgevoerd onder ouderen, die naast hun verminderde nierfunctie nog andere aandoeningen hadden. Bovendien is in de meeste onderzoeken maar van een beperkt aantal cognitieve tests gebruik gemaakt.

De Taiwanezen vergeleken daarom 64 vrouwen in de leeftijd van 40 tot 54 jaar, met matig nierfunctieverlies, met 192 even oude controlepersonen met een vergelijkbare opleiding maar een normale of slechts licht verminderde nierfunctie. Ze lieten deze proefpersonen een grote hoeveelheid tests maken, op het gebied van taal en rekenen en geheugen, en voerden ook neuropsychologische onderzoeken uit.

De vrouwen met matig nierfunctieverlies bleken over het geheel genomen en gecorrigeerd voor bijkomende factoren als psychosociale omstandigheden, slechtere cognitieve vermogens te hebben dan de controlepersonen.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om door routinecontroles bij patiŽnten met matig nierfunctieverlies de eerste tekenen van cognitieve achteruitgang al te onderkennen, omdat die kunnen leiden tot dementie.

sterren Gepubliceerd: donderdag 01-07-2010
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier