Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Matige nierfunctie vermindert geestelijke vermogens

Door Merel Dercksen 

Niet alleen ouderen, maar ook mensen van middelbare leeftijd krijgen in een relatief vroeg stadium van nierfunctieverlies al te maken met verminderde geestelijke vermogens. Het is van belang om dat op tijd op te sporen, stellen Taiwanese onderzoekers, omdat die eerste tekenen van achteruitgang over kunnen gaan in dementie.

Verschillende studies hebben laten zien dat mensen al in een vroeg stadium van nierfalen verminderde geestelijke vermogens hebben. Maar, zeggen Taiwanese onderzoekers, deze studies zijn vrijwel zonder uitzondering uitgevoerd onder ouderen, die naast hun verminderde nierfunctie nog andere aandoeningen hadden. Bovendien is in de meeste onderzoeken maar van een beperkt aantal cognitieve tests gebruik gemaakt.

De Taiwanezen vergeleken daarom 64 vrouwen in de leeftijd van 40 tot 54 jaar, met matig nierfunctieverlies, met 192 even oude controlepersonen met een vergelijkbare opleiding maar een normale of slechts licht verminderde nierfunctie. Ze lieten deze proefpersonen een grote hoeveelheid tests maken, op het gebied van taal en rekenen en geheugen, en voerden ook neuropsychologische onderzoeken uit.

De vrouwen met matig nierfunctieverlies bleken over het geheel genomen en gecorrigeerd voor bijkomende factoren als psychosociale omstandigheden, slechtere cognitieve vermogens te hebben dan de controlepersonen.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om door routinecontroles bij patiënten met matig nierfunctieverlies de eerste tekenen van cognitieve achteruitgang al te onderkennen, omdat die kunnen leiden tot dementie.

sterren Gepubliceerd: donderdag 01-07-2010
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier