Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw eiwit kan behandeling algemene nierziekte sturen

Door Gerard Kok 

Wetenschappers van de Boston University School of Medicine hebben een eiwit geïdentificeerd dat een sleutelrol speelt bij idiopathische membraneuze nefropathie. Membraneuze nefropathie is een relatief vaak voorkomende nieraandoening, waarbij het membraan in de glomeruli geleidelijk wordt aangetast, en een van de mogelijke oorzaken van het Nefrotisch Syndroom. In de meeste gevallen is er geen oorzaak voor de membraneuze nefropathie te vinden, en heet de ziekte 'idiopathisch'. De vondst van het eiwit is belangrijk, omdat het de diagnose van idiopathische membraneuze nefropathie zou kunnen vereenvoudigen.

De onderzoekers ontdekten in het bloed van patiënten met idiopathische membraneuze nefropathie antistoffen tegen het M-type fosfolipase A2 receptor eiwit (PLA2R). Bij gezonde mensen en patiënten met secundaire membraneuze nefropathie, waarbij er wél een oorzaak is voor de ziekte, vonden zij deze antistoffen niet. Het PLA2R eiwit wordt gemaakt door podocytcellen, die zich in het filtratiemembraan in de glomerulus bevinden, en een belangrijke rol vervullen bij het voorkomen dat eiwit in de urine lekt. De precieze functie van het PLA2R eiwit is nog onduidelijk.

De wetenschappers veronderstellen dat het lichaam van de patiënten antistoffen tegen PLA2R aanmaakt, die vervolgens de podocytcellen aanvallen. De PLA2R eiwitten en antistoffen slaan vervolgens neer, en beschadigen de podocytcellen. De nieren lekken hierdoor eiwitten in de urine.

Voorts ontdekte het onderzoeksteam dat de hoeveelheid antistoffen tegen PLA2R in het bloed direct samenhangt met de hoeveelheid eiwit in de urine. De antistoffen liepen zelfs iets vooruit op de eiwitten; als de hoeveelheid antistoffen daalde, daalde het eiwit in de urine vlak daarna ook, als het niveau antistoffen steeg, steeg het eiwit daarna eveneens. Dit is van belang bij het bepalen van de medicatie, omdat membraneuze nefropathie vaak wordt behandeld met krachtige immuunsysteem onderdrukkende middelen, waarvan het gebruik niet zonder risico is. Door het niveau van de antistoffen in het bloed te monitoren, kan de medicatie beter worden afgesteld.

Naast een verbeterde behandeling van idiopathische membraneuze nefropathie, voorzien de onderzoekers dat de diagnose van de ziekte kan worden vereenvoudigd, omdat een nierbiopt achterwege kan worden gelaten. Een test op aanwezigheid van PLA2R antistoffen in het bloed zou kunnen volstaan.

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-06-2010
Bron: NephcEurope | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier