Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialysecentrum Draguignan door overstroming buiten gebruik

Door Merel Dercksen 

Nanny Marquenie

Door Merel Dercksen

Afgelopen dinsdag viel er in het Franse departement Var, de regio waar onze columnisten Ad en Nanny wonen, onvoorstelbaar veel regen. Draguignan, de stad waar Ads dialysecentrum staat, werd het zwaarst getroffen door de overstromingen. Woensdag was er soms al weer telefoonverkeer mogelijk, maar meer ook niet. Ook was het nog niet duidelijk of en hoe Ads dialyse van woensdagavond door kon gaan.

Gistermiddag is het ons weer gelukt telefonisch contact te maken met Nanny. Zij vertelde dat de telefoon het soms wel, soms niet doet. Mobiele telefoons en internet werken niet, maar er is wel weer stromend water. Pas woensdag in de loop van de dag begon langzaam duidelijk te worden hoe groot de schade was. Nanny: 'We zijn in de buurt rond gaan rijden, maar Draguignan hebben we niet kunnen bereiken. Er ligt veel puin en troep langs de wegen, en delen van wegen zijn weggeslagen. Op sommige plaatsen zijn hele huizen weggevaagd. Ook de kortste route naar Taradeau, het plaatsje waar wij het dichtstbij wonen, is onbegaanbaar. We kunnen het alleen via een flinke omweg bereiken.'

Iedereen probeert er al improviserend het beste van te maken. Vrij snel kwam er al iemand uit de buurt langs met een mobiele generator, om aan alle huizen twee uur stroom te leveren. Bijvoorbeeld voor de diepvries, zodat de voedselvoorraden die de bewoners hebben aangelegd, hopelijk niet bederven.

De dialyse van Ad was een groter punt van zorg. Die zou op woensdagavond weer moeten plaatsvinden, maar Nanny vertelt dat ze de hele dag geen contact konden krijgen met het centrum of het ziekenhuis. 'We gingen ervan uit dat er iets geregeld zou worden, omdat iedereen daar weet dat deze patiŽnten moeten dialyseren.' Maar spannend was het wel. Gelukkig stond 's avonds Cathy, Ads vaste chauffeuse, voor de deur. Zij had contact gehad met 'Les Ambulances du Soleil', en wist te vertellen dat dit bedrijf de coŲrdinatie had en bezig was vervangende dialyseplaatsen te zoeken. Buiten de Var, want alle ziekenhuizen in de regio zitten vol.

Ad Nooitgedagt

Ook had ze het eerste nieuws over het dialysecentrum in Draguignan: Het is volledig van de buitenwereld afgesloten. De kliniek op hetzelfde terrein is geŽvacueerd, en alle dialysepatiŽnten die er dinsdag waren voor hun behandeling, konden daarna niet naar huis. Zij zijn de volgende dag met helikopters geŽvacueerd. De hele verdieping van het centrum heeft volledig onder water gestaan, er is nog geen zicht op de schade aan dialysemachines en andere apparatuur.

Cathy vertrok dus weer zonder Ad, met de toezegging dat ze hem zou komen halen zodra ze bericht had dat er ergens een plekje voor hem was. Dat was diezelfde woensdagavond om 21:00 uur al het geval. Ze zou vier mensen ophalen, en naar Marseille brengen, 100 kilometer verderop. Ad kon daar, samen met anderen uit Draguignan, 's nachts dialyseren en was de volgende ochtend heel vroeg weer thuis.

Ad: 'Ook dat was improviseren, omdat ze natuurlijk geen gegevens hadden. Maar de dialyse viel mee, omdat ik van de schrik zo weinig gegeten en gedronken had, dat ik maar 9 ons was aangekomen.' Vrijdagmiddag zag het ernaar uit, dat het in de nacht van vrijdag op zaterdag weer zo zou gaan. Andere patiŽnten uit de regio worden naar Nice en Toulon gebracht. De verpleegkundigen in al deze centra draaien overuren om 's nachts de extra patiŽnten te kunnen behandelen.

Langzaamaan komt het normale leven wel weer op gang. Het negatieve reisadvies dat voor de hele Var is afgegeven, vindt Nanny dan ook overdreven: 'Sommige plaatsen zijn heel zwaar getroffen, en met een caravan moet je hier niet naar toe komen. Maar in een hotel, bijvoorbeeld aan de kust, kun je prima terecht. Wij hebben ook geluk gehad: de weg hierheen is goed begaanbaar en ons terrein is vooral flink schoongespoeld. Inmiddels schijnt de zon weer en als je hier buiten loopt, is het net of er niks is gebeurd.'

Volgende week hopen we weer een column te kunnen publiceren.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-06-2010 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • nanny, taradeau
  01-07-2010 12:48

  hartelijk dank voor je reactie. Graag wil ik je nog eens mailen als ik weer internet heb en alles wat rustiger is.
  Je kunt misschien een mailtje sturen naar mij eigen adres via niernieuws. Dan neem ik tzt contact met je op.
  Groetjes, Nanny mede nms Ad

 • Tink DENIS, Toulon
  19-06-2010 18:38

  Dag Caty en Ad. Heb zojuist jullie verhaal gelezen dat gelukkig goed afloopt.Ik werk op de VVV van de Var en op onze website (www.visitvar.fr) staan een aantal infos links en hulpnummers om buitenlanders de weg te wijzen. Ook is er een info lijn die alle dagen behalve zondags openstaat van 10 to 20 uur. infolijn Var Overstromingen : 00 33 (0)800 0800 83. Het negatieve reisadvies voor de Var is inderdaad totaal onjuist.
  Vriendelijke groet, en sterkte toegewenst.

  Tink
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier