Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Artsen controleren nierfunctie bij lithiumgebruik onvoldoende

Door Merel Dercksen 

Psychiatrische patiŽnten die het middel lithium gebruiken, lopen een verhoogd risico op nierproblemen. Nederlandse artsen blijken dit veel minder goed te controleren dan de richtlijnen aangeven.

Mensen met een bipolaire stoornis (manische depressie) krijgen lithium voorgeschreven om dit te reguleren. Maar dit middel kan bijwerkingen hebben op de schildklier en de nieren. Om dit te controleren dienen de spiegels van lithium, creatinine en thyroÔdstimulerend hormoon (tsh) regelmatig gecontroleerd te worden. Daar zijn richtlijnen voor van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, bij stabiel gebruik moet de controle twee keer per jaar plaatsvinden.

Noor van de Beek en collega's onderzochten of Nederlandse artsen zich wel aan deze richtlijnen houden. Het gaat dan om psychiaters en huisartsen. Ze vroegen de gegevens op van het klinisch-chemisch laboratorium in de regio Apeldoorn over lithiumcontroles van 2004 in huisartsenpraktijken en de ggz. In deze regio wonen ongeveer 250.000 mensen.

Ruim 11% van de psychiaters en bijna een kwart van de huisartsen controleerde de lithiumspiegels niet zo frequent als werd geadviseerd door de richtlijn uit 2001. Creatinine- en tsh-waarden werden zowel door de huisartsen als door de psychiaters nog minder vaak volgens de richtlijn gecontroleerd. Ook hierbij hielden de psychiaters zich er beter aan dan de huisartsen.

Op basis van deze resultaten stellen de onderzoekers voor om een waarschuwingssysteem in te stellen vanuit het laboratorium dat de arts informeert wanneer een patiŽnt een controle heeft gemist. Ook zou het kunnen helpen, denken ze, als lithium alleen nog maar door psychiaters voorgeschreven zou mogen worden en niet meer door huisartsen.

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor het effect van lithium op de nieren. Zo heeft het Meander MC in Amersfoort hier een speciaal zorgpad voor ontwikkeld.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-06-2010
Bron: Tijdschrift voor Psychiatrie | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier