Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Over een kam scheren groepen chronisch zieken werkt niet

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Integrale bekostiging dekt een veel kleiner deel van de huisartsenzorg dan demissionair minister Klink ons nu al een hele tijd probeert aan te praten. Patiënten met diabetes, COPD en hartfalen komen veel vaker voor andere klachten bij de huisarts dan voor hun chronische aandoening.

Volgens Klink, die daarin de zorgverzekeraars napraatte, zijn de hoge kosten die bijvoorbeeld diabetespatiënten maken het directe gevolg van hun aandoening. Een systeem van integrale bekostiging zou dan een groot deel van de eerstelijnszorg dekken.

Hiervan blijkt nu, volgens een onderzoek van het NIVEL, niets te kloppen. Het hele circus van de integrale bekostiging lijkt nu al failliet. Dat vrijwel alle betrokkenen uit het veld en anderen die dicht bovenop de materie zitten, hadden voorspeld dat het zo niet werkte, werd aan de kant geschoven. Net als bij het EPD, dat gelukkig op het nippertje door de Eerste Kamer is tegengehouden, werden ook hier de echte experts niet gehoord.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben we achter de rug. De meeste partijprogramma's geven niet echt reden tot juichen op het gebied van de gezondheidszorg. Maar de kans dat het CDA weer de minister van Volksgezondheid gaat leveren, de grote wens van Ab Klink die dolgraag 'zijn karwei wil afmaken', is nu wel heel klein.

Er is dus een kans op vernieuwing. Laten we dan ook hopen dat er in de toekomst een frisse wind gaat waaien op het ministerie van VWS. Een kabinet dat niet het ene kind na het andere met het badwater wegwerpt, de beste adviezen bij voorkeur naast zich neerlegt en de Kamer minacht, zou een zegen zijn voor het land. En zeker voor de zorg.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-06-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier