Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medicijnen tegen SLE in gevorderd stadium van ontwikkeling

Door Merel Dercksen 

Het lijkt erop dat er binnen afzienbare termijn voor het eerst een medicijn op de markt komt tegen Systemische Lupus Erythematodes (SLE). Bij deze auto-immuunziekte die ook de nieren aantast, worden op dit moment algemene afweeronderdrukkers ingezet.

Al een halve eeuw proberen farmaceuten een medicijn te ontwikkelen tegen SLE. De bedrijven Human Genome Sciences Inc. en GlaxoSmithKline PLC zijn bezig met een vergunningsaanvraag voor een medicijn dat ze samen hebben ontwikkeld, Benlysta. Dat zou dan het eerste speciaal voor SLE ontwikkelde medicijn zijn. Ook andere bedrijven zijn een eind op weg, aangezien meerdere het afgelopen jaar in de openbaarheid hebben gebracht dat ze geld hebben opgehaald voor de verdere ontwikkeling van hun eigen middelen tegen SLE. De meeste van deze bedrijven, in de VS, Europa en IsraŽl, zijn dit jaar gestart met de eerste onderzoeken.

Human Genome Sciences Inc. en GlaxoSmithKline PLC verwachten dat Benlysta begin volgend jaar al in de VS en Europa op de markt kan komen. Volgens analisten is het medicijn een potentiŽle 'blockbuster'. 'Investeerders hebben duidelijk een hernieuwde interesse in lupus,' zegt analist Brian Skorney. 'Als je een effectieve therapie goedgekeurd krijgt door de FDA, kun je er een hoop aan verdienen.'

Benlysta wordt via een infuus toegediend. Het remt de rijping van antilichaam-producerende B-cellen. Hierdoor neemt het aantal antilichamen dat zich tegen het eigen lichaam van de patiŽnt richt af. Uit onderzoek bleek dat Benlysta de ziekteactiviteit kan minderen. Ook lijkt het erop, dat patiŽnten die het medicijn gebruiken, minder gevoelig worden voor nieuwe opvlammingen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 22-06-2010
Bron: Wall Street Journal | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier