Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kalksupplementen veroorzaken steeds vaker nierziekten

Door Merel Dercksen 

Vrij verkrijgbare pillen

Steeds meer mensen worden in het ziekenhuis opgenomen met problemen met hun bloeddruk en hun nieren, als gevolg van een te hoog calcium in hun bloed. Dat komt doordat ze, bijvoorbeeld om botontkalking te voorkomen, bij de drogist calciumsupplementen kopen en daar veel te veel van nemen.

Ongeveer een eeuw geleden kwam het melk-alkalisyndroom op. Dit ziektebeeld, waarbij patiënten een te hoog calciumgehalte in het bloed hebben, de zuurtegraad van het bloed afwijkt en er afzettingen van kalk in weefsels kunnen optreden, was het gevolg van overmatige melkconsumptie. De melk, en andere basische producten, zouden helpen bij het genezen van maagzweren. Het melk-alkalisyndroom verdween naar de achtergrond met de opkomst van maagzuurremmers.

De laatste jaren wordt het syndroom, waarbij ook nierproblemen kunnen optreden, weer vaker gezien. Maar nu als gevolg van supplementen met calcium en vitamine D. Die zijn vrij verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij de drogist. Vooral postmenopausale vrouwen gebruiken de supplementen, om botontkalking te voorkomen. Wetenschappers pleiten er in het Journal of the American Society Nephrology voor om het ziektebeeld om te dopen in het calcium-alkalisyndroom.

Om het te voorkomen zou de inname van calcium beperkt moeten blijven tot maximaal 1,5 gram per dag. 'Calciumsupplementen zijn, in de aanbevolen dosering, niet alleen veilig maar zelfs gunstig. De overdosering is het probleem,' stelt dr. Stanley Goldfarb van de University of Pennsylvania. 'Maar ook bij een normale dosering is het verstandig om jaarlijks de calciumspiegels van patiënten die supplementen gebruiken, te meten.'

sterren Gepubliceerd: maandag 07-06-2010
Bron: Renal Business Today | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier