Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Extra begeleiding voor Duitse transplantatiepatiŽntjes

Door Merel Dercksen 

De Medizinische Hochschule Hannover, het grootste centrum voor niertransplantaties bij kinderen in Duitsland, en ziekenfonds Techniker Krankenkasse hebben een overeenkomst gesloten om kinderen uit de deelstaat Niedersachsen die een niertransplantatie ondergaan, intensiever te begeleiden. De kinderen en hun ouders krijgen ook veel meer psychologische en sociaal-maatschappelijke begeleiding.

In het ziekenhuis worden jaarlijks ongeveer twintig kinderen getransplanteerd. In de 40 jaar dat het centrum deze operaties uitvoert, is wel gebleken, dat het voor zowel de kinderen als hun ouders een zware belasting is, die veel vragen oproept. En dat de kinderen andere, intensievere, begeleiding nodig hebben dan getransplanteerde volwassenen. Daarom hebben het ziekenhuis en een groot ziekenfonds de handen ineen geslagen. Zij hebben een overeenkomst gesloten die moet leiden tot geÔntegreerde verzorging en optimale begeleiding. Daarbij gaat het ook om psychische ondersteuning.

Dr. Andreas Tecklenburg, vice-president van de Medizinische Hochschule Hannover, verwacht dat met de geÔntegreerde zorg niet alleen betere resultaten geboekt worden, maar dat de patiŽnten ook sneller hun normale leven weer kunnen oppakken. De kern van de overeenkomst bestaat uit 'sectoroverschrijdende rondomzorg' en nazorg die is toegespitst op de leeftijd van de patiŽnt.

Alle jonge nierpatiŽnten en hun ouders krijgen in de periode rond de transplantatie een eigen casemanager, die 24 uur per dag bereikbaar is. Daarnaast vergoedt het ziekenfonds voor de gezinnen een herstelperiode in een goed aangeschreven revalidatiecentrum. Kinderen van 16 en 17 jaar krijgen extra training om te zorgen dat ze meer verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid gaan nemen. Daar hoort bijvoorbeeld voorlichting bij over het gebruik van alcohol en drugs in combinatie met medicijnen. Maar ook de ouders van deze tieners krijgen cursussen aangeboden, in de hoop dat ze hun kinderen dan makkelijker volwassen laten worden.

Het verdrag is het eerste in zijn soort in Duitsland. Het is voor onbepaalde tijd aangegaan.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 11-06-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier