Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nepalees niertransplantatieprogramma nu wel succesvol

Door Merel Dercksen 

In 2008 startte Nepal voor de tweede keer een niertransplantatieprogramma. De eerste keer was het stilgelegd nadat bij de eerste en enige getransplanteerde patiŽnt afstoting optrad. Nu, bijna twee jaar later, blijkt het nieuwe programma wel succesvol.

In het ziekenhuis van de Tribhuvan universiteit in de hoofdstad Kathmandu zijn met hulp van een Australische chirurg in de periode van een jaar 35 transplantaties uitgevoerd. Dat is minder dan gepland: het hoofd van de afdeling nefrologie wilde oorspronkelijk twee transplantaties per week doen. Alle patiŽnten ontvingen een nier van een levende donor. Meestal was dat een van de ouders van de patiŽnt, in elk geval gaat het in Nepal altijd om zeer nabije familie of een partner. Bij vier patiŽnten slaagden de artsen erin te transplanteren voordat dialyse noodzakelijk werd.

In Nepal worden na transplantatie dezelfde medicijnen gebruikt als in Europa. Acute afstoting kan daarom in principe goed opgevangen worden. Van de 35 nieren die in dit ene gerapporteerde jaar zijn getransplanteerd is er tot nu toe dan ook nog niet een verloren gegaan waardoor de patiŽnt weer moest gaan dialyseren. Wel zijn twee patiŽnten overleden: een liep een bloedvergiftiging op tijdens de operatie en een ander kreeg een hersenbloeding.

Ook de uitname van de nieren verloopt goed: de meeste donoren hadden geen last van de operatie.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-06-2010
Bron: Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier