Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Vitamine E vermindert behoefte antistolling'

Door Merel Dercksen 

Franse onderzoekers menen aanwijzingen te hebben dat kinderen die hemodialyse doen, baat hebben bij kunstniermembranen met vitamine E. Die zouden de klonterneiging van het bloed verminderen, waardoor de kinderen minder antistollingsmedicijnen nodig hebben.

Tijdens hemodialyse zijn antistollingsmiddelen als heparine nodig, om te voorkomen dat het bloed samenklontert wanneer het buiten het lichaam is. Maar die leveren een verhoogd risico op bloedingen bij de patiŽnt. Franse wetenschappers onderzochten het effect van een membraan met een coating van vitamine E op de hoeveelheid heparine die jonge dialysepatiŽnten nodig hebben. Ze deden dat in een zeer klein onderzoekje: met zeven deelnemers.

Bij deze dialysepatiŽnten begonnen de onderzoekers tijdens de behandeling een membraan met vitamine E te gebruiken. Daarna verminderden ze de dosis heparine die de deelnemers kregen elke week. De hoeveelheid aan het begin van het onderzoek stelden ze op 100 procent, in de tweede week zakten ze terug naar 70 procent en in de derde week naar 30. Vervolgens keken ze naar de mate van stolling die op verschillende plaatsen in de kunstnier en de bloedlijnen optrad.

In de eerste en tweede week had het bloed van de patiŽnten niet meer dan anders de neiging buiten het lichaam te stollen. In de derde week, toen de patiŽnten nog maar 30 procent van hun oorspronkelijke dosis heparine kregen, begonnen er bij zes van de zeven patiŽnten wel stolsels te ontstaan. Bij de zevende patiŽnt niet, en daar bleek de heparine in de vierde week zelfs helemaal gestopt te kunnen worden.

Het lijkt erop, schrijven de onderzoekers, dat membranen met een coating van vitamine E eraan bij kunnen dragen dat jonge hemodialysepatiŽnten met minder antistollingsmiddelen toe kunnen. Hierdoor zouden ze minder risico op bloedingen lopen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 09-06-2010
Bron: Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier