Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ruim twee maal meer donorregistraties tijdens Ramadan

Door Merel Dercksen 

Tijdens de Ramadan, de islamitische vastenmaand, zijn veel meer moslims bereid zich als donor te laten registreren dan anders. Dat blijkt uit onderzoek in Iran. Daarom zou juist die maand aangegrepen moeten worden om donatie onder moslims te promoten.

Niet alleen in Nederland, maar in de meeste landen is een tekort aan organen de reden dat er minder getransplanteerd wordt dan op grond van het aantal patiënten wenselijk zou zijn. Om meer mensen tot donatie aan te zetten, wordt vaak een beroep gedaan op solidariteit en menslievendheid. Deze twee zaken zijn binnen de grote religies ook van belang, en in sommige perioden wordt daar extra de nadruk op gelegd. In de Islam is dat bijvoorbeeld tijdens de Ramadan, de jaarlijkse vastenmaand.

Iraanse wetenschappers onderzochten of de bereidheid een orgaan af te staan toeneemt in hun land tijdens de Ramadan. Ze keken daarbij naar het aantal mensen dat zich liet registreren als postmortale donor, dus niet naar het werkelijke aantal donaties. Ze vergeleken het aantal donoren die die zich tijdens de Ramadan lieten registreren, met het aantal van degenen die dat de maand ervoor deden. Daarnaast registreerden ze de sociaal-economische omstandigheden van de niewe donoren. Het gemiddeld aantal nieuwe donoren per dag tijdens de Ramadan in 2007 vergeleken ze met de daggemiddelden van alle andere maanden in het jaar.

Tijdens deze ramadanmaand lieten 11.528 Iraniërs zich als donor registreren, tegen 4.538 in de maand ervoor. Dat is ruim tweeënhalf keer zo veel. Ook vergeleken met andere maanden in hetzelfde jaar was het daggemiddelde tijdens de Ramadan veel hoger. Ten slotte vonden de onderzoekers duidelijk sociaal-economische verschillen tussen de mensen die zich in een normale maand, en degenen die zich tijdens de Ramadan als donor lieten registreren.

De wetenschappers denken inderdaad dat de toename in de bereidheid een orgaan af te staan komt door de onderstreping van het belang van altruďsme door massamedia en religieuze organisaties. Ze vinden dat de Ramadan grote mogelijkheden biedt om orgaandonatie te promoten in de Islamitische wereld. Dit jaar start de Ramadan op 11 augustus.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 25-06-2010
Bron: Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier